ГоловнаЕкономікаФінанси

Продан: ДФС не може відключати підприємства від автоматичного відшкодування ПДВ "у ручному режимі"

Депутат запропонувала скаржитися в Раду на дії Податкової.

Продан: ДФС не може відключати підприємства від автоматичного відшкодування ПДВ "у ручному режимі"
Фото: klichko.org

Підприємства і компанії, що відповідають критеріям суб'єктів господарської діяльності для автоматичного відшкодування ПДВ за поставлену на експорт продукцію, відповідно до Податкового кодексу, не можна відключити від цієї системи за рішенням Державної фіскальної служби.

Як повідомила агентство "Інтерфакс-Україна" член парламентського комітету з питань податкової та митної політики Оксана Продан, якщо є випадки відключення підприємств від системи автоматичного відшкодування за рішенням ДФС, хоча вони відповідають критеріям, це означає, що фіскальна служба перевищила свої повноваження.

"Хто має право користуватися автоматичним відшкодуванням ПДВ, передбачено Податковим кодексом, а не податкова визначає. Є перелік обов'язкових умов: хто їх виконує, той автоматично підпадає під автоматичне відшкодування ПДВ, без рішення ДФС", - пояснила народний депутат.

За її словами, в комітеті ще немає інформації про повідомлення ДФС, які надійшли на підприємства. "Я знаю, є проблематика конкретно в зоні дії АТО для платників ПДВ, коли вони виписують накладні й потім за цими накладними проплачують свої зобов'язання. Але, знову, рішення є в Податковому кодексі, і це ніяк не стосується автоматичного відшкодування. Є норми закону, а не рішення ДФС", - наголосила співрозмовниця агентства.

Відповідаючи на питання, куди звертатися в разі порушення прав експортерів, які відповідають критеріям, але їх відключають від автоматичного відшкодування ПДВ, Продан запропонувала свій комітет. "Якщо такі випадки є, нехай підприємства звертаються до нас, у профільний комітет з питань податкової та митної політики. І вже депутати будуть вимагати від фіскальної служби виконання закону", - сказала депутат.

Можна також оскаржити в судовому порядку рішення будь-якого органу, який перевищив свої повноваження і не виконує норми законів, додала вона.

Як повідомляли, наприкінці минулого тижня генеральний директор Маріупольського металургійного комбінату ім.Ілліча Юрій Зінченко повідомив, що з 15 травня підприємство відключили від системи автоматичного відшкодування ПДВ за поставлену на експорт продукцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram