ГоловнаЕкономікаДержава

Споживачі газу з лічильниками платитимуть більше за тих, хто споживає за нормами, - дослідження

Норму споживання в Україні встановлено на рівні 3 куб. м.

Споживачі газу з лічильниками платитимуть більше за тих, хто споживає за нормами, - дослідження
Фото: Макс Левин

Реальне споживання газу у квартирах, не обладнаних газовими лічильниками, перевищує встановлені урядом норми в кілька разів. Такими є результати досліджень газорозподільних компаній і місцевої влади в Харкові, у Львові та в Білій Церкві, пише РБК-Україна.

У квартирі з централізованим гарячим водопостачанням і газовою плитою, згідно з нормою, за кожного мешканця потрібно оплачувати еквівалент 3 куб. м газу. Фактично ж дослідження показало, що в таких квартирах витрачають від 7,5 до 13 куб. м газу на людину.

Не набагато меншу розбіжність виявили і під час підрахунку витрат газу, спираючись на технічні потреби газових приладів. Розрахунок витрати газу на підставі техпаспорта газової плити показав, що щомісяця одному мешканцеві потрібно не менш ніж 6 куб. м газу в разі користування однією плитою.

Якщо разом із газовою плитою використовують газову водогрійну колонку (за відсутності центрального постачання гарячою водою), то різниця між нормами і реальним споживанням буде ще більшою. Чинна норма становить 9 куб.м на людину на місяць, тоді як експеримент у містах показав, що на кожного мешканця фактично припадає щомісяця від 32 до 42 куб. м газу.

Щодо розрахунку на підставі техпаспорта газових приладів, то за раціонального використання газової плити і водогрійної колонки на одну людину на місяць потрібно не менш ніж 26 куб. м газу. Докладно про розрахунки читайте тут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram