ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія намагається повернути 1400 км українського трубопроводу

У Рівному мають намір переглянути рішення про націоналізацію двох нафтопродуктопроводів.

У Рівненському господарському суді вирішили переглянути рішення про націоналізацію 1433 кілометрів нафтопродуктопроводів, які раніше належали російській "Транснафті" через дочірні структури і які повернули в держвласність у березні. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Депутати Верховної Ради, які прийшли на вчорашнє засідання суду в цій справі, вважають, що це може обернутися викачуванням державних нафтопродуктів на мільярд гривень.

Нагадаємо, йдеться про українську частину трубопроводів "Самара - Західний напрямок" і "Грозний - Армавір - Трудова". Вони пов'язують російську систему продуктопроводів і Мозирський НПЗ (Білорусь) із західним кордоном України.

У 1988 році радянська влада передала цю трубу на баланс РРФСР, а з розпадом СРСР її успадкувала Росія. Спочатку нафтопродуктопровід записали на Південно-Західне підприємство магістральних нафтопродуктопроводів, яке належало російському держконцерну "Роснафтопродукт". 2001 року правонаступником цього підприємства стала компанія "Прикарпатзахідтранс", яка належить "Транснафті".

З 2005 року Україна почала суд за трубопровід, який удалося виграти остаточно тільки в березні 2015-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram