ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" вимагає від України у Стокгольмському суді $24 млрд

Зустрічні позови росіян виявилися більшими за українські

"Газпром" вимагає від України у Стокгольмському суді $24 млрд
Фото: i-g-t.org

"Газпром" у Стокгольмському арбітражі вимагає від "Нафтогазу" 23,837 млрд доларів як компенсацію за недобір газу з 2012 року і оплату боргу за 2014 рік, який, на думку Росії, ще не сплачено.

Про це йдеться у консолідованій фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2014 рік, пише УНІАН.

Перший позов подали 16 червня на 4,5 млрд доларів за неоплачені Україною поставки газу. "Нафтогаз" частково погасив цей борг у рамках "зимового пакета", а частково не визнає його через завищену ціну на російський природний газ. "У листопаді та грудні 2014 року компанія сплатила суму у 3,1 мільярда доларів США "Газпрому" за поставлений природний газ, що компанія вважає повною сумою зобов'язань", - йдеться у фінзвіті НАКу.

Другий позов "Газпрому" на 19,337 млрд доларів подали 19 листопада. Російська компанія вимагає від "Нафтогазу" повернення 837 млн доларів за постачання природного газу у червні 2014 року, а також 18,5 млрд доларів за недобір українською компанією контрактних обсягів газу у 2012-2013 роках, який "Газпром" не поставив, проте "Нафтогаз" був зобов'язаний сплатити за принципом "бери або плати".

Нагадаємо, сума позовів України проти "Газпрому" становить 16 млрд доларів. "Нафтогаз" оскаржив завищену ціну на російський газ і занижений тариф на транзит газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram