ГоловнаЕкономікаДержава

Україна знизила імпорт електроенергії з Росії до мінімуму

Найближчим часом Україна спробує відмовитися від імпорту електроенергії

Україна знизила імпорт електроенергії з Росії до мінімуму
Фото: EPA/UPG

Імпорт електроенергії з Російської Федерації в Україну з квітня зведено до мінімуму.

Про це повідомив на брифінгу заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелик, повідомляє РБК-Україна.

"У контракті ми поки що не беремо імпорт. Перший квартал брали, у нас працював контракт з імпорту, по-моєму, зараз ні. У нас "Укрінтеренерго" - контрактотримач, по-моєму, у них нульова заявка. Але тут є маленький нюанс: якщо ми робимо нульову заявку, тоді імпорту в контракті немає, а треба, щоб був, і ми, грубо кажучи, 5 млн ставимо на місяць. Це, вважайте, як нуль, це для того, щоб зберегти, інакше втратимо контракт", - сказав Светелик.

За словами заступника міністра, найближчим часом Україна ставить завдання відмовитися від імпорту електроенергії, який розпочали наприкінці минулого року з РФ у зв'язку з дефіцитом в енергосистемі країни.

"У проекті прогнозного балансу електроенергії на цей рік, який розробляє відомство, імпорт електроенергії не передбачений", - зазначив він. При цьому він зазначив, що в разі виникнення форс-мажорних ситуацій імпорт електроенергії все ж буде здійснюватися.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що контракт на імпорт електроенергії з РФ є прибутковим, а не збитковим.

Нагадаємо, наприкінці 2014 року ДП "Укрінтеренерго" й "Интер РАО" підписали контракт на постачання електроенергії з Росії. Контракт чинний з 30 грудня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram