ГоловнаЕкономікаДержава

Україна просить у Європи $1,5 млрд на закупівлю газу в ПСГ

Тристоронні переговори пройдуть 13 квітня.

Україна просить у Європи $1,5 млрд на закупівлю газу в ПСГ
Андрей Коболев
Фото: zn.ua

"Нафтогаз України" на тристоронніх переговорах про умови закупівлі газу в Росії після другого кварталу порушить питання про залучення 1,5 млрд доларів для закупівлі і закачування у свої ПСГ приблизно 6 млрд кубометрів газу.

Про це заявив у п'ятницю в Брюсселі голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, повідомляє "Укрінформ".

"Цю фінансову допомогу буде використано, щоб забезпечити необхідний обсягу газу в підземних сховищах протягом літа для використання наступної зими. Ці кошти теоретично повинні покрити закупівлю близько 6 мільярдів кубометрів газу. За нинішніми цінами, це десь 1,5 мільярда доларів", - розповів Коболєв.

Він додав, що сприяння в отриманні такої фінансової допомоги українська сторона обговорить із Єврокомісією.

За підсумками останньої тристоронньої зустрічі з приводу газу у форматі Росія-Україна-ЄК було досягнуто домовленість зокрема про те, що Україна повинна закупити достатні обсяги газу для заповнення своїх ПСГ і забезпечити надійний транзит газу до ЄС, а Єврокомісія докладе зусиль, щоб надати допомогу Україні з пошуком фінансової підтримки для закупівлі газу.

Коболєв також повідомив, що наступний раунд тристоронніх газових переговорів почнеться пізно ввечері 13 квітня в Берліні, а не 14 квітня, як анонсували. Дату змінено на прохання російської сторони.

Україна хоче домогтися узгодження умов постачань російського газу на 12-місячний період.

Коболєв зазначив, якщо 13 квітня сторони не досягнуть остаточного рішення про підписання такої угоди, то переговори будуть тривати щонайменше до червня, коли мине дія тримісячної тимчасової домовленості про постачання російського газу.

Нагадаємо, наприкінці березня Україна підписала нову угоду на купівлю природного газу в РФ на другий квартал 2015 року. Ціна газу на цей період становить 248 доларів за тис. кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram