ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ звинувачують у блокуванні приходу інвесторів в Україну

Китайська компанія через комітет два роки не може оформити право власності на СЕС

АМКУ звинувачують у блокуванні приходу інвесторів в Україну
Фото: ain.ua

Антимонопольний комітет України (АМКУ) перешкоджає інвесторам набувати своїх прав на активи в Україні. Про це пише РБК-Україна з посиланням на зарубіжних інвесторів.

Як повідомляється, один із найбільших китайських інвесторів, державна корпорація Китаю CNBM, вже близько року не може оформити свої законні права на активи в Україні у сфері сонячної енергетики з вини АМКУ. CNBM є найбільшим інвестором в цю галузь. Компанія представлена на ринку України понад 5 років, а з 2013 року вирішує питання прямих китайських інвестицій у цю галузь за дорученням голови КНР.

"Уже з середини 2013 року ми є економічними власниками проектів у сфері сонячної енергетики України. Вже відтоді саме ми несемо всі ризики і вигоди по них. Однак з якихось причин ми досі не можемо дооформити свої права. У березні ми разом із радником канцелярії з торгово-економічних питань при посольстві Китаю в Україні зустрічалися з представниками АМКУ для обговорення питання закінчення необхідних формальностей щодо оформлення прав на активи в Україні. Це було якраз за 2 тижні до закінчення терміну ухвалення рішення комітетом щодо цього проекту. Ми виступили з пропозицією відповісти на всі запитання комітету. Але нам жодних питань не поставили. Представники АМКУ запевнили, що резолюція з цього проекту буде позитивною. За результатами цієї зустрічі представники китайської делегації зробили доповідь уряду Китаю", - розповів представник китайської делегації.

Як стало відомо, подальші дії АМКУ йдуть врозріз із домовленостями, досягнутими із CNBM та представником посольства КНР. АМКУ, використовуючи формальний привід, продовжив розгляд питання і звернувся в інші державні установи, в тому числі до Генеральної прокуратури.

Інвестиції, зроблені CNBM в Україні - це державні інвестиції Китаю, які знаходяться на контролі уряду КНР. Китайські кошти вже витрачено, і механізм їхнього захисту на міждержавному рівні працюватиме незалежно від того, коли інвестицію остаточно оформлять.

Експерти зазначають, що АМКУ є єдиним органом, який реформи оминали, його склад не змінювався з часів правління Віктора Януковича. Його дії щодо китайської держкорпорації, впевнені учасники ринку, можуть спровокувати міжурядовий конфлікт.

Як нагадують учасники ринку, це не перший сигнал щодо неефективної роботи АМКУ. Про проблеми з інвестиційним кліматом і впливом на нього АМКУ також відгукувався міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус. За його словами, інвестиційний клімат в Україні в останні роки був дуже поганим: багато проблем в Антимонопольному комітеті, на митниці, у податкових органах. "Більшість бізнесменів і вітчизняних, і закордонних, скаржаться на Антимонопольний комітет як причину №1 серед труднощів ведення бізнесу в Україні. Спільно з Мінекономіки ми прописали в меморандумі з МВФ, що ми зобов'язуємося у першому півріччі змінити весь склад Антимонопольного комітету, призначити нового главу", - зазначав міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram