ГоловнаЕкономікаБізнес

Російські держбанки заберуть електростанції Клюєва в Криму

Сонячні проекти виявилися нерентабельними без "зеленого" тарифу.

Російські держбанки заберуть електростанції Клюєва в Криму
Фото: bau.ua

Російські держбанки ВТБ, Сбербанк і ВЭБ заберуть сонячні електростанції в Криму, які пов'язують із колишнім секретарем РНБО Андрієм Клюєвим.

За даними "Коммерсанта", СЕС втратили стимулювальний "зелений" тариф, який мали в Україні, і не змогли погашати кредити на €800 млн, узяті в російських держбанках.

Австрійська Activ Solar, яка підконтрольна Клюєву, побудувала в Криму сонячних потужностей на 407,2 МВт. Кредити під ці проекти надавали Сбербанк, група ВТБ, ВЭБ, їхні дочірні структури, а також український Ощадбанк.

Проекти будували з розрахунком на підтримку відновлюваних джерел енергії, їхню окупність забезпечували фіксованим у євро зеленим тарифом (0,446 євро за 1 кВт-год), і кредити під них також видавали в євро. З весни 2014 року, після анексії Криму Росією, для всіх електростанцій увели єдиний тариф, 2015 року він становить 3,47 руб. за 1 кВт-год (близько 0,06 євро), надбавок для ВДЕ немає.

Водночас в Activ Solar стверджують, що компанія не є власницею СЕС у Криму. Вона нібито була їхнім девелопером, але тепер станції більше не перебувають у її управлінні.

Нагадаємо, ще навесні минулого року в.о. голови самопроголошеної Республіки Крим Сергій Аксьонов назвав сонячні електростанції компанії Activ Solar шахрайськими. За його словами, цей проект "дозволяв державній верхівці України заробляти на рік під мільярд доларів і класти в кишеню".

На материковій частині України бізнес Клюєва теж має проблеми. 1 квітня Верховний Суд підтвердив законність повернення в держвласність 20 га на території Білоліської сільради в Татарбунарському районі Одеської області, де розташовано ще одну станцію Клюєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram