ГоловнаЕкономікаБізнес

Профспілки шахтарів вимагають від міністра енергетики Демчишина піти у відставку

У Києві організують 10-тисячний "шахтарський з'їзд"

Сьогодні на зустрічі міністра енергетики України Володимира Демчишина з шахтарськими профспілками представники трудових колективів зажадали у глави відомства написати заяву про відставку.

Про це повідомляє "Цензор".

"Він не знає, як відповісти на наші запитання, він не володіє ситуацією, не здатний вирішувати питання, тож досить вести пусті розмови з цією людиною - дайте йому аркуш паперу, хай пише заяву про звільнення", - заявив Віктор Грек, голова Незалежної профспілки гірників Західного Донбасу. Шахтарі та енергетики вважають, що міністр взяв курс на повне знищення вітчизняного виробника, як вугільної галузі, так і теплогенерації.

"Ми вимагаємо не платити валютою агресору, а піднімати своє українське, зробити конкурентною ціну на українське вугілля, на українську електроенергію, ми вже три місяці ставимо міністру питання про електроенергію з Росії, і нічого", - заявив Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників Донбасу.

За словами тих, виступав на зустрічі гірників, криза в енергетичній галузі наростає, настрої шахтарів радикалізуються. 20 тис. робітників державних вугільних підприємств страйкують по всій країні - багатьом ще не повністю віддали зарплату за минулий рік. Тим часом Міністерство енергетики замість пошуку системного вирішення виходу з патової ситуації намагається "задобрити" шахтарів Волині та Львівщини, перераховуючи невеликі суми грошей, взяті у кредит під держгарантії.

Глава ДТЕК Максим Тимченко і міністр Володимир Демчишин
Глава ДТЕК Максим Тимченко і міністр Володимир Демчишин

"240 мільйонів гривень "живих грошей" за вугілля, які могли отримати шахти від енергетиків, зависли на рахунках ДП "Вугілля України" у проблемному банку "Київська Русь", - зазначив глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Представники профспілок заявили, що через невиплати шахти знижують видобуток вугілля. "Немає лісу, немає палива, немає коштів на закупівлю обладнання, металоконструкцій", - сказав голова профспілки гірників "Красноармійськвугілля" Олександр Абрамов. У результаті наступний опалювальний сезон стане набагато проблемнішим. Наразі на складах ТЕС по всій Україні знаходиться всього 750 тис. тонн вугілля, це на 10 днів роботи (в цілому для роботи теплової генерації у квітні необхідно 2 млн тонн вугілля). Тому віялові відключення електроенергії можуть повернутися найближчим часом.

Оскільки конструктивного діалогу з міністром знову не вийшло, Незалежна профспілка гірників і Профспілка працівників вугільної галузі планують провести в середині квітня "шахтарський з'їзд", для підтримки якого у столиці прибуде близько 10 тисяч шахтарів. До участі в роботі з'їзду запросять президента і прем'єра, адже знайти спільну мову з державою на рівні профільного міністерства профспілкам не вдається.

Міністр Володимир Демчишин
Міністр Володимир Демчишин

Основні вимоги гірників: в умовах повної відсутності дотацій встановити ціни на вітчизняне вугілля на рівні щонайменше 1500 гривень за тонну, підняти до економічно обґрунтованого рівня тариф для ТЕС (нинішній тариф не покриває навіть половини витрат на закупівлю палива), а також дозволити прямі договори між енергетиками і вугільниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram