ГоловнаЕкономікаФінанси

Національна китайська корпорація CNBM провела низку зустрічей в Україні

Міненерго не прийняло делегацію з КНР, пославшись на завантаженість.

Національна китайська корпорація CNBM провела низку зустрічей в Україні
Фото: icnbm.com

Керівництво Китайської національної групи корпорацій будівельних матеріалів СNBM (СНБМ) спільно з радником канцелярії з торгово-економічних питань при посольстві Китайської Народної Республіки в Україні провело низку зустрічей з керівництвом профільних комітетів і державних відомств у сфері енергетики.

Про це пише РБК-Україна.

Китайська делегація зустрілася з керівництвом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері електроенергії та комунальних послуг (НКРЕКУ). Також члени делегації виступили на засіданні комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки та провели зустріч в Антимонопольному комітеті України.

Міністерство палива та енергетики України вкотре не змогло прийняти китайську делегацію, пославшись на велику завантаженість керівництва. Як відомо, саме керуючись рекомендаціями Міненерговугілля, НКРЕКУ ухвалила рішення ретроспективно зменшити «зелені» тарифи.

У компанії СНБМ заявили, що розуміють складне економічно-політичне становище, в якому опинилася Україна, але вважають, що, попри всі складнощі, гарантії інвесторам повинні зберігатися. І тариф для вже введених в експлуатацію станцій повинен бути на колишньому рівні. Як повідомили в СНБМ, незважаючи на неодноразові звернення та запевнення української влади, що гарантії інвесторам будуть дотримані, тариф для вже побудованих сонячних станцій знизили на 55%, що порушує умови, за яких компанія входила на ринок України.

Китайські компанії повірили в Україну, в її енергетичний сектор, вклали великі інвестиції, і вони сподіваються на виважене вирішення проблеми з порушенням гарантій.

СНБМ є одним з найбільших гравців ринку відновлюваної енергетики в Україні. Загальна сума інвестицій компанії в сонячну енергетику України склала близько 1 млрд дол. США, а потужності компанії в Україні становлять 1000 МВт.

Як повідомляли, рішення НКРЕКУ про зниження «зеленого» тарифу для об'єктів, які вже генерують відновлювану енергетику (ретроспективне зниження), здивували представників галузі та міжнародних інвесторів. Такі дії Комісії сприйняли як непослідовну політику держави у сфері ВДЕ і серйозно підірвали довіру інвесторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram