ГоловнаЕкономікаБізнес

Російська "Альфа" може отримати управління над основним акціонером life :)

Група Фрідмана вирішила викупити частку турецької Cukurova.

Російська "Альфа" може отримати управління над основним акціонером life :)

Основний акціонер українського мобільного оператора life:) ("Астеліт") може потрапити під управління російської "Альфа-груп" Михайла Фрідмана. Про це йдеться у свіжому номері "Коммерсанта".

Сьогодні 54,8% української компанії належать турецькому GSM оператору Turkcell, який контролюється турецькою групою Cukurova, а 44,96% - холдингу СКМ Ріната Ахметова.

У самого Turkcell складна акціонерна структура. Його основними власниками є Turkcell Holding (51%) і шведсько-фінська TeliaSonera (13,07%), у вільному обігу перебуває 33,48%. Turkcell Holding же належить TeliaSonera (47,09%) і Cukurova Telecom Holding (CTH, 52,91%). При цьому Cukurova Telecom Holding належить Cukurova Group (51%) і "Альфа-груп" (49%).

І хоча акціонерний капітал Cukurova Group в Turkcell еквівалентний тільки 13,8%, вона контролює більшість акцій усіх прямих і непрямих акціонерів оператора, що забезпечує їй контроль над стільниковою компанією загалом.

"Альфа-груп" контролює 13,2% Turkcell із 2005 року, коли вона купила 49% CTH у Cukurova Group. Тоді ж консорціум надав новому партнеру кредит у розмірі $1,35 млрд під заставу належних Cukurova 51% акцій CTH.

Турецька компанія зуміла погасити кредит тільки в липні 2014-го після тривалих розглядів, для чого залучила фінансування в банку Ziraat Bankasi, надавши свої акції Turkcell у заставу.

Тепер Alfa Telecom Turkey Limited (входить в "Альфа-груп") опублікувала оферту на викуп заставлених акцій за $2,8 млрд.

Угода дозволить "Альфа-груп", структурам якої вже належать 13,22% Turkcell, довести свою частку в турецькому операторі до 27%, але за рахунок його складної акціонерної структури отримати управління над Turkcell.

Нагадаємо, що два інші мобільні оператори з "великої трійки" - МТС і "Київстар" - теж опосередковано належать російському бізнесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram