ГоловнаЕкономікаДержава

Суд повернув Україні два магістральні нафтопроводи

1433 км нафтопроводів "Самара-Західний напрямок" і "Грозний-Армавір-Трудова" повернули у держвласність

Суд повернув Україні два магістральні нафтопроводи
Фото: EPA/UPG

Вищий господарський суд України підтвердив законність рішення Рівненського суду про націоналізацію ділянок нафтопроводів "Самара - Західний напрямок" і "Грозний - Армавір - Трудова" на території України.

Про це повідомляє офіційний сайт Генеральної прокуратури.

"За ініціативою ГПУ 1433 км нафтопродуктопроводу "Самара-Західний напрямок" і "Грозний-Армавір-Трудова", що проходить територією України, витребувано у державну власність з незаконного володіння дочірнього підприємства "ПрикарпатЗахідтранс" Південно-Західного відкритого акціонерного товариства трубопровідного транспорту нафтопродуктів російської акціонерної компанії "Транснафтопродукт", - йдеться в повідомленні.

Зазначений магістральний нафтопровід був побудований за часів СРСР як стратегічний об'єкт. З 24 серпня 1991 року він став власністю України. Однак ним продовжило незаконно користуватися ДП "ПрикарпатЗахідтранс" для транспортування територією нашої держави російських світлих нафтопродуктів.

У зв'язку з цим ГПУ звернулася з позовом про визнання права власності на зазначене майно за державою та витребування його з незаконного володіння комерційної структури. Рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій позов прокурора було задоволено повністю.

"ПрикарпатЗахідтранс" і ряд акціонерних компаній РФ оскаржили судові рішення у Вищий госпсуд України. Однак суд погодився з доводами прокурора і залишив судові рішення без змін.

Нагадаємо, Рівненський апеляційний госпсуд в листопаді 2014 року з другої спроби націоналізував 1433 кілометри нафтопродуктопроводів, які належали російській компанії "Транснефть" через дочірні структури. У компанії "Транснефть" назвали Рівненський суд "колгоспним" і пригрозили осушити трубопровід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram