ГоловнаЕкономікаБізнес

Fitch заявив про загрозу дефолту ДПЕКу

У енергохолдингу Ахметова може не виявитися грошей, щоб розплатитися з кредиторами

Fitch заявив про загрозу дефолту ДПЕКу
Фото: www.ukrgazeta.com

Рейтингове агентство Fitch передбачило дефолт однієї з найбільших компаній України, енергохолдингу ДПЕК Ріната Ахметова.

Про це йдеться в прес-релізі агентства, у якому повідомляється про зниження довгострокових рейтингів дефолту емітента (РДЕ) в іноземній і національній валютах енергохолдингу до рівня "С" з "ССС".

Рівень РДЕ "C" вказує на практично неминучий дефолт, сказано в ньому. Агентство відзначає, що ДПЕК загрожує ризик ліквідності, оскільки його грошова позиція не достатня для покриття короткострокових зобов'язань з терміном погашення у 2015 році. За даними Fitch, грошова позиція ДПЕКу на кінець 2014 року становила 341 млн доларів, при тому що у 2015 році компанія має погашати зобов'язання на 598 млн доларів, а у 2016-му - на 641 млн (не враховуючи револьверні позики та акредитиви на суму 416 млн), у тому числі 200 млн доларів за єврооблігаціями на 500 млн, термін яких закінчується наприкінці квітня цього року.

Fitch підкреслює, що основна сума боргу ДПЕК номінована в іноземній валюті (63% на кінець 2014 року - у доларах, 27% - у євро, 2% - в рублях), тоді як основна частина виторгу - у гривні (тільки 10% припадає на долари). Це робить компанію вкрай чутливою до девальвації національної валюти. Водночас вільні гроші ДПЕК тримає переважно в доларах і євро.

Агентство відзначає, що РДЕ ДПЕК погіршиться, якщо компанія в найближчі тижні не зможе домовитися про рефінансування своїх єврооблігацій і короткострокових зобов'язань. Однак якщо це їй вдасться, а також якщо вона зможе знайти додаткові гроші і якщо покращиться макроекономічна ситуація в Україні, Fitch може рейтинг поліпшити.

Нагадаємо, що ДПЕК - друга найбільша компанія України, яка поступається тільки "сестринському" "Метінвесту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram