ГоловнаЕкономікаДержава

У Кабміні пояснили поправки в пенсійні закони

Голова ПФ розповів, що саме ухвалили депутати 2 березня

У Кабміні пояснили поправки в пенсійні закони
Алексей Зарудный

Уряд стверджує, що зміни в пенсійному законодавстві, ухвалені 2 березня, торкнуться максимум 700 тисяч чоловік. Про це заявив голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний.

Перший блок стосується виплати пенсій працюючим пенсіонерам, в першу чергу державним службовцям, прокурорам, суддям, народним депутатам, деяким іншим категоріям працівників. В цілому - близько 11 тисяч осіб. "Внесені зміни передбачають, що в період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон,згідно з яким вона призначена", - цитує Зарудного прес-служба уряду.

Інші категорії працюючих пенсіонерів отримуватимуть не всю пенсію, а тільки 85%. "Але ця норма стосується тільки тих пенсіонерів, у яких розмір пенсії перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, - 1423,5 грн. Пенсії, призначені в розмірі менш ніж 1423,5 грн., працюючим пенсіонерам виплачуються в повному обсязі", - підкреслив Зарудний. Це обмеження торкнеться 659 тисяч пенсіонерів.

Ці норми не поширюється на інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників АТО. Всі вони на будь-якій роботі отримуватимуть призначену пенсію в повному обсязі.

У всіх випадках після звільнення з роботи, в тому числі зі спецпосади, виплата пенсії поновлюється в повному обсязі.

Третій блок пенсійних поправок стосується зміни умов призначення пенсій на пільгових умовах і за вислугу років. За словами Зарудного, з 1 квітня 2015 поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах.

Цей процес відбуватиметься поступово, протягом 10 років - щорічно на 6 місяців. Також поетапно на 6 місяців за рік міняється загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. При цьому необхідна тривалість пільгового стажу залишається без змін.

"Вищевказані зміни пенсійного законодавства стосуються максимум 700 тис. осіб. Решта 11,5 млн. пенсіонерів отримуватимуть свої пенсії, як і раніше, в повному обсязі за встановленим графіком", - підкреслив Зарудний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram