ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ затвердив нову кредитну програму для України на $17,5 млрд

Захід вирішив підтримати Україну мільярдним кредитом

МВФ затвердив нову кредитну програму для України на $17,5 млрд
Фото: EPA/UPG

Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила нову 4-річну кредитну програму Extended Fund Facility (EFF, механізм розширеного кредитування, або Extended Fund Facility по-англійськи) на 17,5 млрд доларів, або 12,348 спеціальних прав запозичення, замість попередньої програми Stand-by на 17 млрд доларів.

Рішення ухвалили сьогодні у Вашингтоні, пише "Інтерфакс-Україна".

Міністр фінансів Наталія Яресько сьогодні заявила, що перший транш за кредитом може становити 5 млрд доларів.

Програми EFF спрямовано на підтримку країн, що зіткнулися із серйозними проблемами платіжного балансу, зазвичай їх затверджують на трирічний термін (українська - довше), тоді як кредити Stand-by - на 1-2 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 року і розтягується на п'ять років, тоді як за програмою Stand-by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу окремо).

У своїй історії Україна один раз вже підписувала EFF-угоду. Це було після серпневої кризи 1998 року, коли МВФ за чотири роки надав Україні 1,19 млрд спеціальних прав запозичення. Надалі МВФ підписував з Україною чотири програми Stand-by, остання з яких - поточна, на 11 млрд СПЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram