ГоловнаЕкономікаДержава

Голова міненерго РФ допустив новий газовий суд з Україною

Росія наполягає, що постачання газу бойовикам - це частина контракту з "Нафтогазом"

Голова міненерго РФ допустив новий газовий суд з Україною
Олександр Новак, міністр енергетики РФ
Фото: pravdaurfo.ru

Голова міністерства енергетики Росії Олександр Новак допустив, що питання поставок газу на окуповану бойовиками територію Донбасу може стати предметом нового судового розгляду з Україною.

Про це він розповів в інтерв'ю Reuters.

"Газпром" із "Нафтогаз" будуть окремо проводити звірку поставок газу і вирішувати питання джерел фінансування цих поставок. Ми вважаємо, що поставки через газовимірювальні станції на Донбасі нічим не відрізняються від того, що йде через інші газовимірювальні станції - в кінцевому підсумку споживачами є райони України", - заявив Новак.

"Ми постачаємо в рамках контракту. "Газпром" не безкоштовно постачає - виставляють рахунки, підписують акти звірки. Все йде в рамках контракту. Жодних безкоштовних поставок немає. Ціна за формулою зі знижкою $100. Наразі немає визначеності, як відбуватиметься врегулювання заборгованості за поставки на південний схід. Це предмет розгляду між двома суб'єктами господарювання в рамках контракту. Можливо, воно буде через арбітраж, можливо, в рамках якихось переговорів", - заявив російський міністр.

Нагадаємо, що наразі у Стокгольмському арбітражі є дві газові суперечки між Україною та Росією.

16 червня "Нафтогаз" звернувся з позовом до Стокгольмського арбітражу про зміну ціни на природний газ та відшкодування всіх переплат, здійснених ним з 20 травня 2011 року, а також про скасування положення контракту, що забороняє перепродаж російського газу. Сума позову - 6 млрд доларів.

Цей позов об'єднано з проханням про арбітраж, яке подав того самого дня "Газпром". Російська компанія звернулася у Стокгольмський суд для стягнення з "Нафтогазу України" неоплаченої заборгованості за природний газ і відсотків на неї на загальну суму понад 4,5 млрд доларів.

Другий позов "Нафтогазу" подано 13 жовтня, він містить вимогу про перегляд контракту на транзит газу і відшкодування коштів за ненадані для транзиту обсяги газу. Попередня сума вимог за другим позовом - 6,2 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram