ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева відзвітувала про ситуацію в банківській системі (текст звіту)

Голова НБУ оцінила загальний відтік депозитів населення в 144 млрд гривень

Гонтарева відзвітувала про ситуацію в банківській системі (текст звіту)
Фото: Макс Левин

Населення України від початку 2014-го забрало з банків уже 144 млрд гривень своїх вкладів. Про це на засіданні Верховної Ради розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева, виступаючи зі звітом про ситуацію в банківській сфері.

"Тільки за минулий рік громадяни країни забрали з банків 126 млрд гривень, а з початку цього року ця сума зросла ще на 18 млрд гривень", - повідомила вона депутатам.

Гонтарева також зазначила, що подальші банкрутства банків призвели до того, що, "по суті, банківська система втратила майже 200 млрд грн, а це майже 9% нашого ВВП".

У зв'язку із цим голова НБУ подякувала депутатам за ухвалення закону про посилення відповідальності власників банків. "Чому це важливо? Тому що власники і менеджмент неплатоспроможних банків повинні відшкодовувати збитки, завдані державі і вкладникам", - наголосила Гонтарева.

Вона також розповіла, що банки заборгували Нацбанку за кредити рефінансування 110 млрд гривень. "Загальна заборгованість з усіх кредитів рефінансування, наданих Національним банком за всю його історію, сьогодні становить 110 млрд гривень. Не 200 млрд, не 300 і не 500. 110 млрд гривень!" - заявила вона.

77,7 млрд гривень із загального боргу становлять кредити, видані під час кризи 2008-2009 років, коли прем'єром була Юлія Тимошенко, а головою НБУ - Володимир Стельмах.

Відколи Нацбанк очолила Гонтарева, додала вона, обсяги повернення рефінансування перевищили обсяги виділених кредитів на 1,7 млрд гривень.

Пізніше сайт Нацбанку оприлюднив повний текст запланованого виступу Гонтаревої, який перервали депутати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram