ГоловнаЕкономікаФінанси

Колишній глава пенсійного фонду НБУ поскаржився в Генпрокуратуру на Гонтареву

Скандалом з пенсійними накопиченнями співробітників Нацбанку запропонували зайнятися ГПУ і Кабміну

Колишній глава пенсійного фонду НБУ поскаржився в Генпрокуратуру на Гонтареву
Фото: EPA/UPG

Екс-глава неурядового пенсійного фонду Нацбанку України Сергій Брагін звернувся з листом до Генеральної прокуратури України та Кабінету Міністрів з проханням припинити дії керівництва Нацбанку щодо зазначеного Фонду.

Про це пише РБК-Україна.

Відповідно до заяв Брагіна, Служба безпеки України порушила кримінальні провадження за фактами розтрати та легалізації грошових коштів колишніми посадовими особами НПФ НБУ. "Раніше Нацбанк звинувачував раду Фонду у вкладенні коштів у "ризиковані активи", які можуть не дати необхідного доходу", - зазначає Брагін.

У документах наголошується, що, згідно з даними Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), опублікованими у звіті у вересні 2014 року, "ризикованими" є до третини активів НПФ. З цієї причини, упевнений екс-голова НПФ НБУ, глава НБУ Валерія Гонтарева заявила про звільнення керівництва НПФ НБУ на чолі з Олегом Макаренком. У підсумку, це рішення суд визнав незаконним.

Брагін, вважає незаконними і всі інші претензії Гонтаревої. На його думку, наразі неліквідними намагаються представити вкладення в реальний сектор економіки, які приносять стабільний дохід, а у зв'язку з економічною кризою ці підприємства намагаються знецінити і згодом продати своїм структурам.

НПФ НБУ є найбільшим і найприбутковішим недержавним пенсійним фондом в Україні. На літо 2014 року ця організація управляла 66% всіх активів недержавних фондів України. Прибутковість структури на кінець осені зберігалася на рівні 20%, загальні активи становили близько 1,7 млрд грн.

Учасниками Фонду є близько 12 тис. колишніх і нинішніх співробітників Нацбанку, чиї внески вкладаються у прибуткові активи різних секторів економіки. У першому півріччі 2014 Фонд виплатив вкладникам 20,9 млн грн.

Раніше Макаренко заявляв, що голова НБУ вимагає вивести активи Фонду з прибуткових підприємств і вкласти їх в облігації Мінфіну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram