ГоловнаЕкономікаБізнес

Тимченко: за 9 місяців реформи в енергосекторі не відбулися

Гендиректор ДТЕК перерахував зміни, яких очікувала галузь

Тимченко: за 9 місяців реформи в енергосекторі не відбулися
Фото: gazeta.ua

Більшість реформ, необхідних для реанімації енергетичного сектору в умовах воєнних дій на Донбасі та економічної кризи, протягом року з часу приходу до влади нового уряду так і не було реалізовано. При цьому військовий конфлікт не є причиною гальмування реформ.

Про це у вівторок в Києві під час 6-го Українського енергетичного форуму заявив генеральний директор енергетичної компанії ДТЕК Максим Тимченко, пише Gazeta.ua.

За його словами, ручне регулювання галузі, відсутність досвіду у керівників ключових відомств призвели до повної відсутності реформ в енергосекторі станом на початок березня 2015 року. "Координаційний центр забезпечення впровадження нової моделі ринку так і не розпочав роботу. Не набрав чинності Порядок аукціонів розподілу пропускної спроможності міждержавних ЛЕП, не ліквідовано пільгові тарифи, не розроблено зміни для адаптації Третього енергетичного пакета і Закон про особливості погашення заборгованості за електроенергію. Крім того, не витримано терміни розробки законодавства для анбандлінгу, Плану розвитку ОЕС на 10 років і Кодексу електричних мереж", - перерахував Тимченко провалені реформи.

Він також додав, що від середини 2014 року НКРЕКП не здійснює діяльність з реформування ринку. "Міненерговугілля і НКРЕКП регулюють галузь вручну, усуваються від вирішення проблемних питань. Не дивно, що за відсутності досвіду, а також з урахуванням ручного управління галуззю реформи в енергетичній сфері не реалізуються", - вважає Тимченко.

За його словами, в ситуації фактичної війни можна припустити, що реформи в країні "буксують" у принципі. "Якщо подивитися на звіт від січня 2015 року щодо виконання договору про асоціацію між Україною та ЄС, то можна зауважити, що енергетика перебуває на нульовій позначці виконання планів. Тоді як, наприклад, сільське господарство виконало свої плани на 100%. З цього можна зробити висновок, що "гальмування" реформ не є наслідком збройного конфлікту на Сході України", - каже генеральний директор ДТЕК.

Він також додав, що реформи є необхідною умовою для виходу вітчизняної енергетики з кризи. У першу чергу потрібно впровадити ринкове ціноутворення на газ, вугілля та електроенергію, надати пріоритет власному видобутку палива і генерації, нормалізувати господарські відносини з вугільними та енергетичними підприємствами в зоні АТО. Крім того, необхідно також запровадити конкурсний підхід до призначень на керівні посади в Мінпаливенерго і НКРЕКП, прийняти Закон про НКРЕКП, дотримуватися європейських рекомендацій до досвіду чиновників в енергетиці (не менш як 10 років для керівних посад). Також потрібно виконувати норми закону "Про засади функціонування ринку електроенергії" в частині реалізації графіка реформ і активно залучати всіх гравців галузі в процес реформ, підсумував Тимченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram