ГоловнаЕкономікаФінанси

Яценюк обурився закриттям міжбанку

Прем'єр заявив, що Україна наповнена доларами

Яценюк обурився закриттям міжбанку
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк обурився рішенням Нацбанку фактично закрити міжбанківський валютний ринок до понеділка.

"Я дізнався, що НБУ самостійно ухвалив рішення про закриття міжбанку, що не додає стабільності національній грошовій одиниці, за яку відповідає Нацбанк. Ця ситуація має дуже складний і негативний вплив на економіку країни", - сказав прем'єр сьогодні на засіданні уряду.

За даними Яценюка, за останні 9 місяців на фінансовому ринку було продано близько 51,5 млрд доларів. "Це майже десятикратна сума стосовно загального обсягу золотовалютних резервів. Ринок наповнений доларами. Загальний обсяг купівлі-продажу інвалюти (щоденний обсяг) в середньому від 100 до 170 млн доларів", - додав він.

За вчорашній день на міжбанку було продано 167,4 млн доларів за середнім курсом 31,6345 грн/дол. Сьогодні, після рішення Нацбанку прибрати з ринку імпортерів, до 12:30 було здійснено лише дві угоди на загальну суму 170 тисяч доларів (вчора станом на той самий час - 12 угод на 6,05 млн доларів), але при цьому середній курс знизився до 24,00 грн/дол.

Нагадаємо, що Яценюк працював у Нацбанку з січня 2003 по лютий 2005 року, у тому числі виконуючи обов'язки глави НБУ під час Помаранчевої революції. У листопаді 2004 року саме за рішенням Яценюка було введено тимчасову заборону на дострокове зняття депозитів, що дозволило не допустити серйозної кризи у банківській сфері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram