ГоловнаЕкономікаФінанси

Керівництво НБУ не отримувало повідомлень про кримінальні справи

Регулятор вважає провокацією інформацію про кримінальне провадження

Керівництво НБУ не отримувало повідомлень про кримінальні справи
Фото: LB.ua

Національний банк України не має інформації про будь-які розслідування і порушення кримінальної справи проти його керівництва.

Про це сказано на сторінці регулятора у фейсбуці.

"Жодного звернення від правоохоронних чи судових органів з приводу судових розслідувань Національний банк України і персонально його голова Валерія Гонтарева не отримували. Усі заяви про це є провокацією, які дестабілізують банківську систему загалом. Окрім того, прес-секретар прокуратури міста Києва Олена Яхно у своєму Facebook спростувала відкриття кримінального провадження проти голови Національного банку України Валерії Гонтаревої", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, прес-секретар прокуратури Києва Алена Яхно у своєму фейсбуці повідомила, що проти посадових осіб НБУ порушено два кримінальні провадження - за статтею 364 (зловживання владою або службовим становищем) та за статтею 367 (службова недбалість). В основу першого покладено заяву фізичної особи, громадянина Яковенка А.В., в основу другого - грудневе рішення Печерського суду. При цьому Яхно наголосила, що справи порушено за фактом правопорушень, а не проти Гонтаревої.

Прокуратура Києва 16 лютого внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про кримінальне правопорушення на підставі рішення Печерського райсуду Києва від 1 грудня за позовом юриста Ростислава Кравця. Цим рішенням суд зобов'язав прокуратуру почати розслідування проти Гонтаревої.

Суть звинувачень зводиться до валютних інтервенцій Нацбанку в серпні 2014 року: 5 серпня НБУ виходив на міжбанк з купівлею долара по 11,93 грн/$ і продажем по 12,26 грн/$, і того самого тижня - 8 серпня - торгував на валютному ринку небагато дорожче - по 12,45-12,6 грн/$. Причому спочатку за нижчим курсом продав на міжбанку $69 млн, а через кілька днів викупив там само $ 35 млн дешевше. Позивач Ростислав Кравець у своїй позовній заяві зазначив, що на кожному дорожче викупленому доларі Нацбанк втратив 19 копійок і державі було завдано збитків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram