ГоловнаЕкономікаФінанси

Проти Гонтаревої порушили справу за торги на міжбанку в серпні (оновлено)

Керівництво НБУ звинувачують у службовій недбалості та зловживанні службовим становищем

Прокуратура Києва 16 лютого внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані про кримінальне правопорушення з боку голови Нацбанку Валерії Гонтаревої.

Про це свідчить відповідь прокуратури на лист юриста Ростислава Кравця і виписка з кримінального провадження. Документи оприлюднило агентство УНН, повідомивши, що отримало їх від Кравця.

Попередня кваліфікація кримінального провадження - ч.1 ст. 367 Кримінального кодексу, тобто службова недбалість. Таке правопорушення карається або штрафом, або виправними роботами, або обмеженням волі на строк до трьох років.

1 грудня Печерський райсуд Києва за позовом Кравця зобов'язав столичну прокуратуру почати розслідування щодо Гонтаревої і внести відповідний запис до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Суть звинувачень зводиться до валютних інтервенцій Нацбанку в серпні 2014 року: 5 серпня НБУ виходив на міжбанк з купівлею долара по 11,93 грн/$ і продажем по 12,26 грн/$ і того ж тижня - 8 серпня - торгував на валютному ринку трохи дорожче - по 12,45-12,6 грн/$. Причому, спочатку за нижчим курсом продав на міжбанку $69 млн, а через кілька днів викупив там же $35 млн дешевше. Позивач Ростислав Кравець у своїй позовній заяві наголосив, що на кожному дорожче викупленому доларі Нацбанк втратив 19 копійок, і державі було завдано збитків.

Оновлення. Прес-секретар прокуратури Києва Олена Яхно у своєму фейсбуці повідомила, що стосовно посадових осіб НБУ порушено два кримінальні провадження.

"Так, дійсно, у нас є два кримінальні провадження стосовно посадових осіб НБУ. Перше - за статтею 364 (зловживання владою або службовим становищем). Друге - за статтею 367 ( службова недбалість). Але змушена вас розчарувати, вони жодним чином не стосуються теперішнього курсу долара. В основу першого покладено заяву фізичної особи, громадянина Яковенка А. В., в основу другого - рішення Печерського суду, яке було винесено ще у грудні минулого року (коли долар був по 12 гривень). Ще раз хочу наголосити! Це фактові провадження, а не проти голови НБУ Гонтаревої. Ніякої підозри їй не оголошено! Наразі проводиться досудове розслідування", - написала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram