ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" звинуватив "Газпром" у порушенні умов "зимового пакета"

Росія не виконала українську заявку в повному обсязі

"Нафтогаз" звинуватив "Газпром" у порушенні умов "зимового пакета"
Фото: Макс Левин

НАК "Нафтогаз України" звинуватила російський "Газпром" у порушенні умов "зимового пакета", про який сторони домовилися 30 жовтня в Брюсселі.

Як повідомляє прес-служба української компанії, 22 лютого замість замовлених 114 млн кубометрів газу "Газпром" поставив тільки 47 млн кубів. Поставки було замовлено через газовимірювальні станції Суджа, Писарівка, Сохранівка, Валуйки, Кобрин і Мозир.

"Згідно з Додатком №33 покупець може подати заявку про збільшення добового обсягу поставки до 114 млн куб м або про зменшення добового обсягу поставки аж до 0 куб м. Продавець зобов'язаний виконати таку заявку покупця в повному обсязі у випадку, якщо заявка подана за дві доби до дати передбачуваного збільшення або зменшення добового обсягу поставки. Допустиме відхилення від добового обсягу поставки становить не більше за 6%", - сказано в повідомленні.

Гроші за газ НАК переказала заздалегідь, підкреслює прес-служба. 19 лютого компанія здійснила передоплату за 454 млн куб. м газу. Станом на початок 23 лютого передоплачений баланс становив 287 млн куб. м газу.

Нагадаємо, що 19 лютого "Газпром" почав самовільно постачати газ на території, окуповані бойовиками ДНР і ЛНР, враховуючи його в загальних обсягах постачання в Україну.

Наступного дня голова уряду РФ Дмитро Медведєв заявив, що Україна почала замовляти такі великі обсяги газу, що її передоплата закінчиться в найближчі три-чотири дні. Якщо Україна не додасть грошей, постачання буде припинено, додав тоді Медведєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram