ГоловнаЕкономікаДержава

Ціну на газ підвищать на 280%, на тепло - на 66%

МВФ зажадав підвищити газові тарифи в кілька разів

Ціну на газ підвищать на 280%, на тепло - на 66%
Фото: Макс Левин

Україна узгодила з Міжнародним валютним фондом підвищення тарифів на газ на 280%, на тепло - на 66%.

Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева під час 11-ї інвестиційної конференції компанії Dragon Capital у Києві в середу, пише "Інтерфакс-Україна"."Зараз, відповідно до нашої програми з МВФ, підвищення тарифів буде дуже різким - на 280% на газ і близько 66% на тепло", - сказала вона.

Гонтарева додала, що у зв'язку з таким підвищенням тарифів інфляція до кінця 2015 року становитиме 25-26%.

Зараз один кубометр газу у багатоквартирних будинках за наявності лічильника коштує 1,18 грн. Після подорожчання це буде 4,50 грн. Тарифи на тепло в Києві для квартир, де не встановлено лічильники, становлять 9,2-9,33 грн за квадратний метр площі. Після підвищення він зросте до 15,27-15,49 грн. Тож в опалювальний сезон за двокімнатну квартиру середнього розміру доведеться платити близько 750 грн на місяць.

Нагадаємо, що одночасно з підвищенням тарифів уряд запускає спрощену систему отримання субсидій, коли людям не потрібно буде стояти в чергах. Для отримання допомоги на оплату газу доведеться заповнити бланк і відправити його поштою.

Міністр соціальної політики Павло Розенко минулого тижня говорив, що під механізм субсидій потрапляють близько 3 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram