ГоловнаЕкономікаФінанси

Допомога Україні від Заходу може становити $40 млрд

Остаточного рішення щодо фінансової допомоги для Києва все ще немає

Допомога Україні від Заходу може становити $40 млрд
Фото: EPA/UPG

"Велика сімка" і Міжнародний валютний фонд збираються збільшити розмір фінансової допомоги для України. За деякими даними, вона може скласти до 40 млрд доларів США, включно із виділеними вже коштами, але остаточне рішення з цього питання все ще не ухвалено.

Про це пише Reuters з посиланням на джерела, знайомі з перебігом переговорів.

Цей пакет включатиме як допомогу від МВФ, так і від інших міжнародних організацій та урядів.

Нагадаємо, що місія МВФ працюватиме в Україні до середи. Після цього у Вашингтоні рада директорів фонду має ухвалити остаточне рішення щодо нової, більшої кредитної програми для України. Її можливий розмір ще жодного разу не називався.

Україна в січні звернулася до МВФ з проханням замінити програму stand-by програмою розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility, EFF).

Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити Stand-by - на 1-2 роки. За інформацією Міністерства фінансів, українська програма триватиме 4 роки. Крім того, термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 роки і розтягується на п'ять років, тоді як за програмою Stand-by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу окремо).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram