ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк наказав влітку максимально закачати в сховища європейський газ

Прем'єр запропонував Росії залишити собі дисконтні знижки

Яценюк наказав влітку максимально закачати в сховища європейський газ
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк наказав Міненерго і "Нафтогазу" підготуватися до того, що влітку потрібно максимально закачати в сховища європейський газ. Про це він сказав на засіданні уряду в середу. 

Прем'єр зазначив, що зниження цін на нафту впливає і на ціни на газ, і вже зараз Україна купує російське паливо по 329 доларів за тисячу кубометрів. Це трохи менше, ніж 500 доларів, яких вимагала раніше Росія, пожартував Яценюк. Він додав, що цього літа ціни на європейському ринку взагалі будуть в районі 250-300 доларів.

"Негайне завдання - в літній період закачати максимум газу за найнижчою ціною. Падіння цін на нафту дає нам можливість скористатися позитивною ринковою кон'юнктурою. Дотації для Росії припинено. Дисконтні знижки нехай залишають собі в Росії", - заявив прем'єр.

Він зазначив, що Україна повинна поетапно скорочувати частку російського газу в енергетичному балансі. З цією метою в п'ятницю він має намір провести переговори зі словацьким прем'єром Робертом Фіцо про можливості збільшення обсягів газу з Європи.

Нагадаємо, українські сховища здатні вмістити до 32 млрд кубометрів газу. Цю зиму країна почала із запасами 16,75 мільярда кубометрів і навіть в умовах вкрай теплої зими була змушена імпортувати паливо з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram