ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема
Россия

Посилення санкцій загрожує Росії повторенням 1998 року, - російський економіст

Гурієв прогнозує РФ банківську паніку

Посилення санкцій загрожує Росії повторенням 1998 року, - російський економіст
Сергей Гуриев, экс-ректор Российской экономической школы
Фото: hse.ru

Посилення санкцій через ескалацію бойових дій на Донбасі загрожує Росії повномасштабною банківською кризою, вважає російський економіст Сергій Гурієв.

Про це він сказав під час телемосту, який провів рух "Відкрита Росія".

"У березні 2014 року американський уряд увів санкції проти осіб, яких він вважав наближеними до Володимира Путіна, а також проти їхніх активів. Зокрема Банк "Россия", що належить Юрієві Ковальчуку, повністю відрізали від взаємодії з американськими банками, компаніями і громадянами. Якщо такі санкції, які були введені проти Банку "Россия", поширять на найбільші російські компанії і банки, то, звичайно, це буде серйозний удар по російській економіці. Я думаю, що це буде сприйнято і російськими, і західними підприємцями як сигнал, що ситуація буде катастрофічною", - заявив він.

"Ще один варіант санкцій - це те, про що американські чиновники говорили цілком відкрито: це санкції проти приватних підприємців, яких вони вважають людьми, які беруть участь у прийнятті рішень. Цілком можливо, що ті люди, які мають великі активи на заході, іноді живуть на заході, можуть серйозно постраждати в наступному раунді санкцій", - додав Гурієв.

На його думку, для звичайних громадян це обернеться банківською кризою, порівнянною з 1998 роком. "Це насправді означає, що ми можемо зіткнутися із ситуацією 1998-го або 1991 року, коли в Росії почнеться банківська паніка. Я думаю, що це не є неможливим. Які саме банки встоять, які ні - тепер абсолютно не зрозуміло. Тому що на допомогу банкам може прийти лише уряд, а уряд сьогодні має величезні бюджетні проблеми", - вважає Гурієв.

"З такою панікою, безумовно, впоратися практично неможливо. Люди прибіжать, почнуть знімати свої вклади - це буде ситуація, порівнянна з 1998-м і 1991 роком", - наголосив Гурієв.

Нагадаємо, що розмови про введення нових санкцій проти Росії почалися після того, як бойові дії на Донбасі розгорілися з новою силою і призвели до зокрема вбивства близько 30 мирних жителів у Маріуполі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram