ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін почав спроби позбавити "Приват" монополії на ринку нафти

Уряд ухвалив важливі "нафтові" рішення

Кабмін почав спроби позбавити "Приват" монополії на ринку нафти
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів за останні дні ухвалив два важливі рішення, які мають позбавити групу "Приват" Ігоря Коломойського монополії на ринку нафти. Про це пише "ЛІГАБізнесІнформ".

21 січня уряд ухвалив новий порядок проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату та скрапленого газу, скасувавши 15%-ву знижку на українську нафту. Після публікації постанови структури "Привату", які контролюють найбільшу нафтову компанію "Укрнафта" і єдиний робочий НПЗ в Україні, не зможуть купувати нафту у самих себе дешевше, ніж за ринковою ціною.

22 січня Міністерство енергетики та вугільної промисловості та Міністерство економічного розвитку і торгівлі оприлюднили наказ про затвердження нового складу аукціонного комітету куди не потрапили представники "Укрнафти". Головою комітету став міністр економіки Айварас Абромавичус, його заступником - начальник управління правової політики Мінекономіки Наталія Бубнова. До комітету також потрапили два представники Міненерго та чотири представники "Нафтогазу України".

Контроль над аукціонним комітетом важливий тим, що в його повноваження входить організація проведення торгів з продажу енергоресурсів і допуск учасників до енергоаукціонів. Маючи у розпорядженні "своїх" людей у комітеті, "Приват" не допускав до торгів нафтою інших учасників.

Нагадаємо, 13 січня Верховна Рада знизила кворум для зборів акціонерів з 60% до 50%+1, щоб позбавити групу "Приват" можливості блокувати збори акціонерів "Укрнафти".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram