ГоловнаЕкономікаБізнес

Кіпрські інвестори "Укрнафти" вимагають від України $5 млрд

Інвестори напівдержавної компанії відреагували на закон, що виводить компанію з-під повного впливу групи "Приват"

Кіпрські інвестори "Укрнафти" вимагають від України $5 млрд
Фото: ukrnafta.com

Кіпрські інвестори напівдержавної компанії "Укрнафта" Littop Enterprises Limited, Dridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited мають намір вимагати від української влади $5 млрд.

Так вони відреагували на спроби українського парламенту взяти під контроль управління і розподіл прибутку видобувних компаній, у яких державі належать 50% плюс одна акція, повідомляє ZN.UA.

Фактично це реакція на прийнятий парламентом 14 січня законопроект №1310, згідно з яким внесено принципову поправку в закон про акціонерні товариства, яка дозволяє провести збори акціонерів з кворумом 50% плюс одна акція.

Цей документ хоча і не дозволяє однозначно міноритарному акціонеру "Укртнафти" групі "Приват" Ігоря Коломойського, що володіє близько 42% акцій, ще довгі роки керувати цією компанією на свій розсуд, але однозначно обмежить таке право з 2016 року. Навіть якщо на наступній сесії Верховної Ради, з лютого 2015 року, депутатам не вдасться внести правки, що дозволяють вже цього року провести збори акціонерів "Укрнафти" без присутності недержавних акціонерів цього ПАТ.

Раніше міноритарні акціонери тієї самої "Укрнафти" успішно блокували проведення зборів акціонерів, користуючись тим, що для законного проведення необхідний був кворум не менш ніж 60% плюс одна акція.

У ПАТ "Укрнафта" державі належать 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України"; близько 42% - групі "Приват" Ігоря Коломойського; близько 8%, як стверджують Littop Enterprises Limited, Dridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited, належать трьом іноземним компаніям, зареєстрованим на Кіпрі.

Саме ці три кіпрські інвестори "Укрнафти" 31 грудня 2014 року направили міністрові енергетики та вугільної промисловості України Володимиру Демчишину письмове повідомлення про намір вирішити, за їхнім твердженням, багаторічну суперечку між ними, "інвесторами" та державою Україна і всіма її державними структурами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram