ГоловнаЕкономікаДержава

Росія хоче перенаправити транзит газу в обхід України

"Газпром" побачив нового партнера в Туреччині

Росія хоче перенаправити транзит газу в обхід України
Фото: moskva-tr.gazprom.ru

Російський газовий монополіст "Газпром" має намір перенаправити транзит газу через Україну до Туреччини за допомогою нового газопроводу, який планується побудувати замість "Південного потоку".

Про це заявив заступник голови Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович за результатами зустрічі з головою "Газпрому" Олексієм Міллером, передає УНІАН.

"У мене була зустріч з головою правління "Газпрому" паном Міллером. На цій зустрічі я поділився з ним тими планами, які є в Європейської комісії щодо створення Енергетичного союзу. І він у свою чергу повідомив про плани "Газпрому" перенести транспортування газу, який зараз йде через Україну, по новому, майбутньому трубопроводу, який піде через Туреччину. Чесно кажучи, для нас це було великою новиною", - сказав він.

Шефчович підкреслив, що в контрактах між "Газпромом" і європейськими споживачами, які отримують російський газ через територію України, "завжди вказано місце доставки газу, і часто це не межа між Туреччиною і Грецією".

У свою чергу міністр енергетики РФ Олександр Новак зазначив: "Щодо перенесення обсягів газу за маршрутами та будівництва нової структури, то тут мова лише про те, що ми диверсифікуємо і знімаємо ризики ненадійних країн, через які в останні роки виникають проблеми, зокрема і з постачання газу споживачам європейським".

Він додав, що рішення про будівництво газопроводу до Туреччини ухвалено, і "роботи вже ведуться".

Раніше повідомлялося, що транзит російського газу через Україну скоротився на 25%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram