ГоловнаЕкономікаФінанси

Валютний резерв України за рік скоротився на $13 млрд

Золотовалютні запаси НБУ впали до 7,5 млрд доларів

Валютний резерв України за рік скоротився на $13 млрд
Фото: linkis.com

Золотовалютні резерви України на 1 січня становили 7 533 млн доларів. За рік вони скоротилися більш ніж на 60% із 20 416 млн. Про це свідчать дані Нацбанку України.

Лише за грудень валютні запаси України зменшилися на 2,4 млрд доларів. НБУ пояснює таку динаміку виплатою боргів за російський газ.

"Їхня динаміка у грудні минулого року була насамперед обумовлена необхідністю підтримки платежів НАК "Нафтогаз України" за імпортований природний газ. Було здійснено останній переказ зарезервованих у НБУ коштів на користь ВАТ "Газпром" за імпортований у листопаді-грудні 2013 року природний газ (1,65 млрд доларів). Крім того, на рівень міжнародних резервів вплинули інтервенції НБУ з продажу іноземної валюти на суму 831 млн доларів, велика частина яких також спрямована на підтримку платежів НАК "Нафтогаз України", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

Також минулого місяця Україна виплатила 738 млн доларів за іншими валютними боргами, включно з боргом перед МВФ.

Водночас Україна отримала 767 млн доларів: 617 млн доларів у еквіваленті від Єврокомісії, 20 млн доларів від МБРР, 130 млн доларів від продажу валютних ОВДП.

Нагадаємо, що резерви Росії за рік скоротилися на 112 млрд доларів (залишилося 388,5 млрд). Нацбанк Білорусі витратив 2014 року 1,6 млрд доларів (залишилося 5,06 млрд).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram