ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін підвищив ціни на електрику для Коломойського і Ахметова

Пільги часів Януковича скасовуються з 1 січня

Кабмін підвищив ціни на електрику для Коломойського і Ахметова
Фото: www.dtek.com

Кабінет Міністрів з нового року скасовує пільгові тарифи на електрику для електрометалургійних підприємств, а також вводить "дотаційні сертифікати" на експорт струму.

Про це сьогодні розповів на брифінгу міністр Володимир Демчишин, пишуть "Українські новини".

"Меморандум, який підписали минулого року, припинив свою дію з 1 січня", - сказав він. Мова йде про меморандум про взаєморозуміння на 2014 рік, який Кабмін підписав із Запорізьким, Стахановським і Нікопольським заводом феросплавів, а також з Побузьким феронікелевим комбінатом. Перші три підприємства вважаються активами групи "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Згідно з меморандумом, зазначеним підприємствам скасовуються дотаційні сертифікати - спеціальна надбавка до промислового тарифу на електрику, яка компенсує різницю між економічно обґрунтованими і реальними тарифами на електроенергію для населення. Таким чином, феросплавні заводи як великі споживачі електрики купували її дешевше, ніж інші заводи.

Іншим рішенням уряду, повідомив Демчишин, вводяться такі самі дотаційні сертифікати на експорт електроенергії, яким займається холдинг ДТЕК Ріната Ахметова. "Це рішення Кабінету Міністрів офіційне. Я підозрюю, що воно набуде чинності з 1 січня", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна" уточнює, що з квітня 2012 електроенергія для експорту в усіх напрямках купувалася на оптовому ринку країни за нижчими цінами, ніж її купує більшість українських промислових споживачів.

Частка дотаційних сертифікатів у структурі оптової ринкової ціни за підсумками 2013 року склала 29,2% (37,6 млрд грн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram