ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія "викачала" з українського трубопроводу 300 млн гривень

Зі скандальної труби витіснили вже 17 тисяч тонн дизеля

Росія "викачала" з українського трубопроводу 300 млн гривень
Фото: transnefteproduct.transneft.ru

Підконтрольне Росії підприємство "ПрикарпатЗахідтранс" незаконно витісняє дизельне паливо з українського нафтопродуктопроводу всупереч заборонам суду, а також кримінальній справі. В Угорщину вже встигли відкачати близько 17 тисяч тонн. Заблокувати трубопровід наразі не вдається, пише "Цензор".

Раніше видання писало, що слідчі МВС здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.382 КК України (умисне невиконання службовою особою вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню).

Однак посадові особи, пов'язані з "ПрикарпатЗахідтранс" російської компанії "Транснафтопродукт", всупереч законним рішенням суду, витісняють дизельне паливо з нафтопродуктопроводу Самара-Західний напрямок і Грозний-Армавір-Трудова, що проходять по території України.

Об'єкти нафтопродуктопроводу охороняються приватною охоронною фірмою "Рікон", яка належить народному депутату Ігорю Єремеєву, власнику мережі АЗС "WOG" і групи "Континіум". Охоронці вживають усіх заходів щодо недопущення правоохоронців у пункти управління та контролю трубопроводу. Правоохоронні органи отримали письмове пояснення у начальника підрозділу охорони ТОВ "Рікконе" Ярослава Гойзана, який заявив, що станом на 13:00 годину 26 грудня транспортування нафтопродуктів магістральною трубою "ПрикарпатЗахідтранс" у напрямку Угорщини не проводиться.

Однак видання стверджує, що у трубопроводі все-таки триває витіснення технологічних обсягів дизельного палива в напрямку Угорщини, про що свідчать дані встановлених лічильників. Так, станом на 27 грудня лічильники були "2476365570", вранці 28 грудня - "24790528890", о 21:00 28 грудня - "2482626321", о 7 ранку 29 грудня - "2485281323", о 18 годині - "2487775503".

Крім того, як стало відомо з загальнодоступних інформаційних джерел, витіснення технологічного дизельного палива підтвердив голова "Транснафтопродукт": "... Сьогодні Рівненський суд звинуватив "Транснафтопродукт" у крадіжці нафтопродукту з труби. Ми почали "видавлювати" нафтопродукт в напрямку Угорщини азотною пробкою, а вони вирішили, що ми крадемо нафтопродукт із труби. Нам вже вдалося видавити близько 17 тисяч тонн, все інше залишилося в трубі", - сказав Токарєв.

26 грудня відділ державної виконавчої служби Рівненського міського управління юстиції відкрив виконавче провадження і 29 грудня зазначену постанову вручили посадовій особі "ПрикарпатЗахідтранс".

Таким чином, зазначає видання, незважаючи на встановлену судом заборону на здійснення будь-яких дій, спрямованих на витіснення дизельного палива, яке знаходиться в частині нафтопродуктопроводу Самара-Західний напрямок і Грозний-Армавір - Трудова, що проходить територією України, структурні підрозділи "ПрикарпатЗахідтранс" грубо ігнорують приписи закону і здійснюють кримінально карані дії, чим завдається багатомільйонна шкода державному майну.

За даними правоохоронних органів 29 грудня транспортування нафтопродуктів зупинилося з технічних причин з показником лічильника: +2487775503 - різниця 12446543 кг (близько 13 тис тонн). Але поки пунктами управління українського нафтопродуктопроводу займаються посадові особи російського "ПрикарпатЗахідтрансу" під охороною приватної структури "Рікон", ризик відновлення витіснення нафтопродукту залишається досить високим, зазначає видання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram