ГоловнаЕкономікаФінанси

Депутати прийняли закон про спрощену докапіталізацію банків

Бюджет виділяє на розв'язання банківської кризи 56 млрд гривень

Депутати прийняли закон про спрощену докапіталізацію банків
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада вночі в понеділок ухвалила закон про спрощену докапіталізацію та реструктуризацію банків.

За урядовий проект №1564 проголосували 273 депутати при 226 мінімально необхідних.

Презентуючи документ, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що на капіталізацію банків 2015 року передбачено 36 млрд гривень. Ще 20 млрд гривень заплановано виділити з держбюджету на поповнення Фонду гарантування вкладів.

"Звичайно, 56 млрд гривень заледве чи вистачить на всіх. Але це дуже суттєвий крок, який відновить довіру до банківської системи і дасть можливість державі капіталізувати ті банки, які відповідають критеріям системності і які зможуть надалі стати банками фінансово платоспроможними", - заявив прем'єр.

"Ми не можемо діяти згідно з чинним законом, оскільки він передбачає процедури капіталізації, які будуть тягнутися місяцями. Цей закон передбачає оперативне та швидке ухвалення рішень про вливання капіталу в банки і Фонд гарантування вкладів", - пояснив суть прийнятого закону Яценюк.

Нагадаємо, НБУ підрахував, що дефіцит капіталу банків із першої і другої груп (найбільші і великі установи) становить близько 66 млрд гривень. Від початку року банкрутами визнали 33 українські банки, найбільшим із них став VAB Банк Олега Бахматюка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram