ГоловнаЕкономікаДержава

У Раді ухвалено закон про зниження єдиного соцвнеску до 16%

Депутати почали боротьбу проти зарплат у конвертах

У Раді ухвалено закон про зниження єдиного соцвнеску до 16%
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект про реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці.

За проект закону №1573 у другому читанні проголосували 268 нардепів при 226 мінімально необхідних.

За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, зараз середня ставка ЄСВ становить 41%. Уряд і депутати вирішили застосовувати до ставки знижувальні коефіцієнти, які можуть скоротити ЄСВ до 16%.

"Ми сподіваємося на те, що український бізнес, який хоче спрощення умов ведення бізнесу, сприйме нашу пропозицію і почне легалізувати заробітні плати через суттєве і радикального скорочення єдиного соціально внеску", - заявив Яценюк.

Із 1 січня 2016 року понижувальний коефіцієнт становитиме 0,6, із 1 січня 2015 року - 0,4.

Фото: facebook.com/anton.gerashchenko.7

При цьому Яценюк заявив, що компанія повинна відповідати низці умов. "Якщо зараз підприємство платить легально всю свою заробітну плату, воно платить ЄСВ згідно з чинною базою. Якщо підприємство збільшує фонд оплати праці на 30%, якщо зарплата на цьому підприємстві перевищує 3 мінімальні зарплати і якщо підприємство виконує всі умови детінізації, то тоді це підприємство починає сплачувати єдиний соцвнесок у розмірі 16,4%, а не 41%, який є сьогодні", - наголосив прем'єр.

Він акцентував, якщо міжнародні організації будуть мати претензії до цієї норми, її доведеться переглянути.

"Держава зі свого боку здійснила неймовірний крок: зменшення фактично єдиного соціального внеску із 41 до 16%. І ми віримо нашому бізнесу, що бізнес зробить крок назустріч не державі, а людям - бо це доходи Пенсійного фонду, це виплати пенсій та інших соціальних пільг - і детінізує заробітні плати, виведе їх у прозорий механізм, перестане платити їх у конвертах, користуватися податковими ямами і так ухилятися від оподаткування і позбавляти громадян України належного пенсійного забезпечення. Адже сьогодні виплата заробітної плати в конвертах означає, що завтра людина буде жити на мінімальну пенсію, а не на ту, яку фактично заробила", - додав Яценюк.

Нагадаємо, що в першому читанні проект про ЄСВ передбачав зовсім іншу систему. Тоді він передбачав поетапне зниження єдиного соціального внеску на суму зарплати понад дві мінімальні (2,436 тис. грн на місяць): на 35% - 2015 року, на 48% - 2016 року, на 60% - із 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram