ГоловнаЕкономікаБізнес

Поправки до Податкового кодексу знищать виробників слабоалкогольних напоїв, - експерт

Серед негативних наслідків виробники слабоакогольної продукції називають збільшення частки нелегального ринку

Поправки до Податкового кодексу знищать виробників слабоалкогольних напоїв, - експерт
Фото: delate.info

З 2015 року в Україні можуть різко збільшитися акцизи на алкогольну продукцію та тютюнові вироби. На слабоалкогольні напої - рівно вдвічі, на пиво - в 2,4 разу, а на міцні спиртні напої - на 45-48%. Навантаження на виробників алкоголю зросте і за рахунок внесення до бази оподаткування суми ПДВ, повідомляє УНІАН.

"Ринок слабоалкогольної продукції так і не відновився після кризи 2008 року, коли на ньому залишилися лише чотири основних гравці, - каже президент Національної асоціації виробників слабоалкогольних напоїв (НОВАК) Вікторія Папазова. - А нового удару галузь просто не витримає".

Як заявляє експерт, у перерахунку на чистий спирт частка слабоалкогольних напоїв становить трохи більш за 1% від обсягів споживання. А еластичний попит на них з усієї спиртовмісної продукції найбільш чутливий до ціни. Зростання ціни на 1%, за даними НОВАК, призводить до зниження споживання на 1,8%. При збільшенні акцизу вдвічі воно зменшиться на 48%. Це 44,1 млн літрів, або 1,387 млрд гривень. Бюджет втратить 163 млн гривень надходжень від ПДВ при збільшенні зборів від акцизів на 28 млн гривень замість прогнозованих авторами законопроекту 400 млн. Якщо впродовж 2009-2013 років підвищення середньозваженої ставки акцизів в цілому на 31% збільшило зростання надходжень до бюджету від виробників алкоголю на 137%, то останнє їх збільшення, що було у квітні, коли вони виросли на 42,5%, принесло лише 4,8%.

Серед негативних наслідків виробники слабоакогольної продукції називають збільшення частки нелегального ринку, що становить нині до 40% проти 20% в 2010 році, і переключення споживачів на міцний алкоголь. А оскільки всі інгредієнти, з яких виготовляються слабоалкогольні напої, зовсім не важко придбати самостійно, виникає спокуса зайнятися їх виробництвом у домашніх умовах - в тому числі і на продаж. Про якість продукту в цьому разі говорити не доводиться.

А ось потреба офіційних виробників слабоалкогольних напоїв у сільськогосподарській продукції, яку використовують як сировину, неминуче знизиться. Не уникнути і скорочень персоналу на підприємствах галузі, які часто є містоутворюючими, або й закриття деяких з них.

Нарешті, пропоноване депутатами підвищення акцизів не відповідає Бюджетному кодексу. Ставки мають збільшуватися через півроку після внесення поправок. Законопроект, внесений у Раду в середині грудня, передбачає введення нових акцизів вже з 1 січня.

Автори законопроекту на чолі з лідером "Самопомочі" Ганною Гопко декларують, що виступають за скорочення споживання алкоголю, наближення до податкових стандартів ЄС та збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів. Однак результат ризикує виявитися протилежним до бажаного, а ситуація до болю нагадує горезвісну антиалкогольну кампанію часів Горбачова.

НОВАК зі свого боку пропонує державі розробити спільний план збільшення ставок акцизів щонайменше на 3-5 років. До слова, саме п'ятирічний термін обумовлюється і в угодах з Євросоюзом в частині уніфікації стандартів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram