ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін відмовився від додаткових 3 млрд грн до бюджету-2015, - експерт тютюнового ринку

Уряд не підтримав новий варіант розрахунку акцизу на сигарети

Кабмін відмовився від додаткових 3 млрд грн до бюджету-2015, - експерт тютюнового ринку
Фото: sg.com.ua

Кабінет Міністрів відмовився від пропозиції підвищити адвалорну складову акцизного податку на сигарети, яка гарантувала б додаткові 3 млрд грн податкових зборів у 2015 року завдяки збільшенню податкового навантаження на дорогі сигарети. Про це повідомив директор з корпоративних питань компанії "Імперіал Тобако Юкрейн" Олег Стрекаль.

"Замість цього команда Арсенія Яценюка пропонує підвищити ставки акцизу на дешеві сигарети без фільтра на 124%. Таким чином, уряд продовжує політику податкового пресингу на найбіднішу категорію населення України - курців дешевих сигарет", - цитує тютюнника РБК-Україна.

Експерт нагадав, що у Верховній Раді представили урядовий законопроект №1578, який в рамках "реформування податкової системи" пропонує надати податкові канікули виробникам дорогих сигарет, при цьому ставки специфічного податку на дешеві сигарети без фільтра пропонується підвищити зі 101,72 грн за 1000 шт. до 227,33 грн за 1000 шт., що означає збільшення вдвічі ціни на дешеві сигарети у 2015 році "Законопроект передбачає, що з 1 січня 2015 року в Україні діятимуть єдині ставки акцизного податку на дорогі сигарети з фільтром і на дешеві сигарети без фільтра", - пояснює Стрекаль.

За словами директора з корпоративних питань компанії "Імперіал Тобако Юкрейн", у разі ухвалення цих змін уряд ставить під загрозу зростання акцизних надходжень з тютюнових виробів у 2015 році, оскільки курці сигарет без фільтра (найменш захищена з фінансової точки зору категорія громадян) через відсутність вибору муситимуть перейти на дешевшу контрабанду і підробки. "За оцінками аналітичної компанії TNS, частка тіньового сегмента досягає 10% загального обороту тютюнових виробів в Україні, через що державний бюджет щорічно недоотримує 2 млрд грн. "Врівноваження" ставок акцизного збору на сигарети без фільтра зі ставками акцизного збору на сигарети з фільтром призведе до збільшення тіньового обороту у 2015 році до 15% всього споживання і чергових втрат для держбюджету", - прогнозує Стрекаль.

"На початку грудня 2014 року експерти галузі розробили і надали новому уряду розрахунки підвищення ставок на тютюнові вироби, які на 2015 рік повинні дати близько 3 млрд грн додаткових податкових зборів. На жаль, новий уряд просто проігнорував ці розрахунки. Ми запропонували змінити структуру тютюнового акцизу, збільшивши його вартісний компонент. При такому підході, зменшився б обсяг нелегального ринку, були б ліквідовані податкові преференції для багатих, і збільшилася б дохідна частина бюджету мінімум на 3 млрд грн вже у 2015 році. Але український уряд, прикриваючись євроінтеграцією, далі діє на догоду окремим транснаціональним компаніям", - коментує позицію урядової команди експерт.

Голосування законопроекту №1578 у другому читанні заплановано на 28 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram