ГоловнаЕкономікаДержава

Рада ухвалила в першому читанні реформу міжбюджетних відносин

Депутати прийняли за основу поправки до Бюджетного кодексу

Рада ухвалила в першому читанні реформу міжбюджетних відносин
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ухвалила в першому читанні реформу міжбюджетних відносин, яка змінює кількість і пропорції податків, котрі отримують державні і місцеві бюджети. За неї проголосували у четвер 264 депутати.

Згідно з новими правилами 25% надходжень від податку на доходи фізичних осіб у всіх регіонах країни тепер ітимуть до держбюджету. Решта 75% розподілятимуться між містами обласного значення, районними бюджетами (60%) та обласними бюджетами (15%). Зараз місцеві бюджети отримують відповідно 75% і 25% податку на доходи фізосіб.

Для Києва відрахування до бюджету становитимуть 60% замість нинішніх 50%.

Одночасно норма відрахувань до держбюджету податку на прибуток підприємств знизиться зі 100% до 90%. Крім того, Рада має намір передати до місцевих бюджетів акцизний податок від продажу пива, алкоголю, сигарет, нафтопродуктів, біодизеля і скрапленого газу, а також надходження від ліцензій на право експорту, імпорту та оптової торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією і низку інших зборів.

Також планується збільшити відрахування до держбюджету з рентної плати за користування надрами (крім нафти і природного газу) з 50% до 75%.

Ухвалення цього законопроекту необхідне для бюджету на 2015 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram