ГоловнаЕкономікаДержава

"Укроборонпром" купив одеські тепловізори під виглядом американських

Українським військовим замовили оптику для мисливців

"Укроборонпром" купив одеські тепловізори під виглядом американських
Фото: ukrspecexport.com

Корпорація "Укроборонпром" замовила одеські і російські тепловізори та прилади нічного бачення під виглядом американських. Про це йдеться у розслідуванні журналістів "Слідство.Інфо".

8 грудня прес-служба корпорації повідомила, що входить до її складу фірма "Укрінмаш" підписала низку контрактів з компанією ATN Corporation (США) на поставку військового обладнання для потреб Служби безпеки України, Національної гвардії та Міністерства оборони.

Журналісти у пошуках подробиць вирішили зв'язатися з директором ATN Марком Вейном, але зробити цього не вдалося. Цікаво, що в каліфорнійському офісі ATN журналістам чомусь відповіли російською. Як виявилося, Марк Вейн був Вейном не завжди. Раніше він носив прізвище Морговський.

Людину з таким ім'ям у середині 2000-х років пов'язували з будівельною аферою в Одесі з "Марин-Білдер". Крім того, він виявився власником одеської фірми "Сфера", яка виробляє прилади нічного бачення і тепловізори для мисливців. "Вся виробнича номенклатура є суто цивільною, а люди у військовій формі на буклетах компанії - лише рекламний трюк. Це не військова техніка і не товари подвійного призначення", - говорив рік тому керівник "Сфери" Анатолій Коровицький в інтерв'ю газеті "Думская". Він також визнавав, що компанія продає свою продукцію за кордон, де її потім купують в тому числі українські комерсанти.

Серед покупців цієї продукції опинилася й американська ATN. Крім того, американцям на замовлення техніку робить московська компанія "Сучасні оптичні технології".

Журналісти також виявили, що міжнародний напрямок в ATN Corporation очолює Костянтин Тимонькін, син відомого банкіра Бориса Тимонькіна, який працював на олігарха-втікача Сергія Курченка. Керівником "Укрінмашу" при цьому є Володимир Омелянчук, колишній заступник екс-міністра оборони Михайла Єжеля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram