ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада НБУ звинуватила Нацбанк у девальвації

Регулятор переклав провину за валютний ринок на вкладників

Рада НБУ звинуватила Нацбанк у девальвації
Фото: Макс Левин

Рада Національного банку звинуватила Нацбанк у неефективній діяльності, що спричинила девальвацію гривні. Регулятор же вважає, що основна провина лежить на вкладниках, які цього року почали масово знімати свої депозити.

17 грудня Рада затвердила звіт про стан виконання засад грошово-кредитної політики на 2014 рік і її вплив на державу. У документі сказано, що основною загрозою для фінансової стабільності в країні став фактор неконтрольованої девальвації та формування девальваційно-інфляційної спіралі. Національний банк, на думку Ради, зробив замало, щоб запобігти падінню гривні.

"Ситуативне ухвалення рішень у здійсненні монетарної політики стало одним з факторів створення надлишкового попиту на іноземну валюту на міжбанківському ринку, що значною мірою спричинило різке знецінення гривні та стимулювало інфляційні процеси. Несвоєчасні дії Національного банку України на валютному ринку, з одного боку, не дозволили істотно обмежити темпи девальвації, з іншого - призвели до скорочення міжнародних резервів від початку року на 51,2%", - йдеться в документі.

Рада НБУ зазначає, що дії регулятора були безсистемними, а його інформаційна політика - неефективною.

На своє виправдання прес-служба НБУ зазначає, що рішення Ради не враховує серйозних змін у макроекономічній ситуації. Нацбанк вважає, що якби не його рефінансування, вкладники могли б не дочекатися своїх грошей. "З відтоком депозитів населення на загальну суму 124 млрд грн (без урахування фактора курсової переоцінки) залишок наданих банкам кредитів рефінансування з початку року збільшився на суму близько 34 млрд грн", - наголошує прес-служба НБУ. На думку регулятора, його рефінансування було доволі помірним.

Нацбанк наголошує, що основним фактором дестабілізації валютного та грошового ринку була саме паніка вкладників.

Нагадаємо: якщо на початку року долар в Україні коштував близько 8 гривень, то зараз - майже 16. На чорному ринку його вартість якийсь час у грудні перевищувала 20 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram