ГоловнаЕкономікаДержава

ОПЕК не скоротить видобуток нафти навіть за умови $20 за барель

Міністр нафти Саудівської Аравії виступив за збереження обсягів нафтовидобутку

ОПЕК не скоротить видобуток нафти навіть за умови $20 за барель
Али аль-Наими
Фото: EPA/UPG

Організація країн-експортерів нафти не буде зменшувати виробництво навіть за умови зниження цін на нафту до $20 за барель, заявив в інтерв'ю Middle East Economic Survey міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Наїмі.

"Інтересам країн-виробників ОПЕК не відповідає зниження виробництва, якою не була б ціна, - цитує інтерв'ю міністра The Financial Times. - Не важливо, впаде вона до $20, $40, $50, $60".

Досі стратегія ОПЕК полягала в підтримці високих цін на сировину за рахунок обмеження виробництва. Зараз міністр дав зрозуміти, що картель має намір акцентувати на збереженні своєї частки на світовому ринку. Якщо Саудівська Аравія знизить виробництво, то ціна зросте, а виробники з Росії, зі США, з Бразилії отримають частку Саудівської Аравії на нафтовому ринку.

Наїмі зазначив, що країни Перської затоки зможуть витримати тривалий період низьких цін, оскільки собівартість видобутку в них низька - лише $4-5 за барель. Для інших виробників, на його думку, низькі ціни створять значно більше проблем.

Можливо, вважає Наїмі, нафта і не сягне знову $100 за барель, при цьому в найближчі роки можна очікувати високої волатильності на ринку цієї сировини.

Нагадаємо, ціна на нафту марки Brent тримається на рівні близько $60 за барель вже кілька днів поспіль. Водночас зафіксувався і навіть трохи виріс курс рубля до долара і євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram