ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна більше ніколи не зможе видобувати газ на шельфі, - думка

Експерти радять уряду шукати гроші на видобуток газу на суші

Україна більше ніколи не зможе видобувати газ на шельфі, - думка
Юрий Корольчук
Фото: Макс Требухов

Через анексію Криму Україна більше ніколи не видобуватиме газ на шельфі Чорного моря. Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна сказав Юрій Корольчук, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій.

"Я не думаю, що ми коли-небудь працюватимемо на шельфі. Я не вірю, що Україна колись поверне Крим, на жаль", - сказав він. При цьому Росія за пару років зможе довести видобуток на шельфі до 3 мільярдів кубометрів на рік.

Експерт вважає, що в такій ситуації держава мала б стимулювати видобуток на суші, у тому числі державна компанія "Укргазвидобування", але цього не відбувається. "Грошей у цьому напрямку ніде не знайти найближчим часом", - пояснив він.

При цьому видобуток газу на території України приватними компаніями скорочується через дуже високі податки, вважає експерт. За словами Корольчука, навіть у МВФ, який завжди виступав за підвищення податків, вважають, що рентні платежі для газовидобувників наступного року слід знизити.

Разом з тим Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія XXI", зазначив, що потенціал збільшення видобутку газу в Україні все-таки є, насамперед завдяки глибшому бурінню. За його оцінками, це може за кілька років дати додатково від 3 до 5 мільярдів кубометрів газу.

"Те, що в нас залишилося, - це середні родовища, хоча насправді це дрібні родовища. Сахалінське родовище ми вважаємо мало не гігантським, хоча таким воно не є", - охарактеризував він газові ділянки, які залишилися в Україні.

Наразі українські компанії видобувають приблизно 20 мільярдів кубометрів газу на рік. Ще близько 30 мільярдів доводиться імпортувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram