ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд забрав у Ставицького державну частку у великому газовому родовищі

Спірна ділянка принесла "Голден Деррік" 120 мільйонів за два роки

Суд забрав у Ставицького державну частку у великому газовому родовищі
Фото: finforum.org

Київський апеляційний господарський суд відмовив у розгляді апеляційної скарги компанії "Голден Деррік", повернувши в такий спосіб НАК "Надра України" частку у видобутку газу на одному з найбільших газових родовищ України - Сахалінському. Таке рішення ухвалено 10 грудня 2014 року, пишуть "Українські новини".

Рішення суду є стратегічно важливим для НАК "Надра України", оскільки дає можливість надалі забезпечити участь держави в особі компанії у спільній діяльності на Сахалінському родовищі й отримати прибуток.

"Київський апеляційний господарський суд виніс законне і правомірне рішення залишити чинним рішення Господарського суду Києва. Тому ті активи, які були продані колишнім керівництвом НАК "Надра України", повертаються назад до компанії. На сьогодні дуже обмежене бюджетне фінансування галузі. Тоді як участь НАК "Надра України" у спільній діяльності дозволить отримувати прибуток, орієнтовно кілька мільйонів гривень щомісяця, і поліпшити фінансовий стан компанії", - заявив член правління НАК "Надра України" Сергій Філатов.

"Усі ці гроші дозволять виплатити заборгованість із заробітної плати працівникам дочірніх підприємств, які накопичилися за попередні роки. Також це дасть можливість виплатити податки в бюджет держави, оновити матеріально-технічну базу нашого підприємства та дочірніх підприємств, активно продовжити геологічну розвідку", - додав він .

У 2012-2013 роках попереднє керівництво НАК "Надра України" продало фірмі "Голден Деррік" за трохи більше ніж 20 млн гривень частки відразу в трьох об'єднаннях, які видобувають газ на Сахалінському газовидобувному родовищі. Завдяки цьому, згідно з даними НАК "Надра України", за два роки "Голден Деррік" змогла заробити близько 120 млн гривень. Але компанія так і не розрахувалася з НАК "Надра України" за викуплені державні частки в бізнесі. Це дало законне обґрунтування вже новому керівництву державної компанії звернутися до суду з позовом до "Голден Деррік" про розірвання договорів та повернення НАК "Надра України" активів, які генерують мільйони гривень щомісяця. У жовтні-листопаді Господарський суд Києва розірвав вищевказані договори і заборонив компанії "Голден Деррік" здійснювати будь-які дії з відчуження активів.

Контроль над "Голден Деррік" через кіпрську "Хартлог Лімітед" приписують екс-міністрам уряду Миколи Азарова - Едуардові Ставицькому та Миколі Присяжнюку, а також колишньому народному депутатові Партії регіонів Юрію Іванющенку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram