ГоловнаЕкономікаДержава

Путін відмовився будувати "Південний потік"

"Якщо Європа не хоче його реалізовувати, значить його не буде реалізовано"

Путін відмовився будувати "Південний потік"

Росія не може далі реалізовувати проект "Південний потік", повідомив президент РФ Володимир Путін.

"З урахуванням того, що ми досі не отримали дозвіл від Болгарії, вважаємо, що Росія в цих умовах не може продовжувати реалізацію проекту. Маю на увазі, що зараз потрібно виходити на будівництво цієї трубопровідної системи в Чорне море. Ми не можемо почати будівництво в море доти, поки ми не отримаємо дозвіл від Болгарії", - сказав він на прес-конференції в Анкарі, передає ТАСС.

Президент РФ запропонував Болгарії у зв'язку з цим вимагати з Євросоюзу відшкодування упущеної вигоди за проектом "Південний потік". При цьому Путін підкреслив, що для робіт щодо "Південному потоку" в Росії все було готове.

Путін назвав позицію ЄС щодо "Південного потоку" неконструктивною, тому потоки енергоресурсів із РФ перенацілять на інші регіони і на проекти щодо зрідженого газу, сказав президент РФ.

"Ми вважаємо, що позиція Єврокомісії була неконструктивною. І якщо Європа не хоче його реалізовувати (проект "Південний потік"), значить його не буде реалізовано", - сказав він.

"Ми перенацілимо потоки наших енергоресурсів на інші регіони світу, в тому числі прискоримо реалізацію проектів зі зрідженого природного газу", - підкреслив Путін.

За його словами, Росія готова побудувати ще одну трубопровідну систему для забезпечення потреб турецької економіки і створити на кордоні додатковий газовий хаб.

Нагадаємо, газопровід "Південний потік" планувалося прокласти з Росії через Чорне море до болгарського міста Варна, а потім - до австрійського газового хабу в Баумгартені. Українські чиновники неодноразово заявляли, що це політичний проект, мета якого - припинити транзит газу через Україну.

Вартість "Південного потоку" оцінюється в 23,5 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram