ГоловнаЕкономікаДержава

Україна націоналізувала трубопровід російської "Транснафти"

Дев'ятирічна суперечка закінчилася на користь держави

Україна націоналізувала трубопровід російської "Транснафти"
Фото: radikal.ru

Рівненський апеляційний госпсуд з другої спроби націоналізував 1433 кілометри нафтопродуктопроводів, які належали російській "Транснафті" через дочірні структури.

Як сказано в повідомленні прокуратури області, йдеться про українську частину трубопроводів "Самара - Західний напрямок" і "Грозний - Армавір - Трудова". Вони пов'язують російську систему продуктопроводів і Мозирський НПЗ (Білорусь) із західним кордоном України, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

Прокуратура зазначає, що трубопровід було незаконно оформлено на підприємство "Прикарпатзахідтранс", "дочку" "Транснафтопродукту".

У 1988 році радянська влада передала цю трубу на баланс РРФСР, а з розпадом СРСР її успадкувала Росія. Спочатку нафтопродуктопровід було записано на "Південно-Західне підприємство магістральних нафтопродуктопроводів", яке належало російському держконцерну "Роснафтопродукт". У 2001 році правонаступником цього підприємства стала компанія "Прикарпатзахідтранс", яка належить "Транснафті".

З 2005 року Україна почала суд за трубопровід і навіть виграла першу інстанцію. Але росіянам вдалося в Рівненському апеляційному суді скасувати це рішення. Касацію знову виграли прокурори, і Верховний госпсуд повернув позов до апеляційного суду. 25 листопада той ухвалив рішення на користь держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram