ГоловнаЕкономікаБізнес

Постачання вугілля з Росії заморожено за вказівкою Кремля

Росія вирішила залишити Україну без світла

Постачання вугілля з Росії заморожено за вказівкою Кремля
Фото: www.dtek.com

Постачання енергетичного вугілля з Росії заморожено за рішенням уряду РФ, пише "Коммерсантъ" із посиланням на свої джерела на залізниці.

"У п'ятницю у ВАТ "РЗ" надійшло розпорядження уряду, з якого випливало, що відвантаження потрібно зупинити", - розповів представник одного із залізничних операторів. Письмової заборони не існує, але обмеження чинне через електронну систему підготовки й оформлення перевізних документів. При цьому транзит вугілля через Україну відбувається без проблем. У РЗ, російському міненерго та митній службі припинення постачання вугілля не пояснюють.

Українські учасники ринку вважають, що економічних причин для припинення постачання з Росії немає. Навпаки, українські компанії лише наростили попит на вугілля на російському ринку. "У зв'язку з підвищенням попиту в Україні ціни на російське енергетичне вугілля за останні два тижні злетіли на 10-15%. Якщо поставки триватимуть, заробіток російських компаній на постачаннях в Україну буде тільки зростати", - цитує "ЛІГАБізнесІнформ" співробітника "Центренерго".

Потреби України в енергетичному вугіллі для електростанцій становлять близько 1 млн тонн на місяць. Якщо постачання з Росії не відновлять, Україна не зможе покрити брак палива взимку.

Підписання контрактів і доставка імпортного вугілля з альтернативних джерел - США, Австралії чи В'єтнаму - займе щонайменше місяць. До того часу запаси вугілля на складах українських станцій вичерпаються, що призведе до дефіциту потужностей в енергосистемі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram