ГоловнаЕкономікаДержава

Держгеонадра відкинула звинувачення в непрозорому продажу ліцензій на родовища

Чиновники розповіли про ситуацію із родовищем лабрадориту в Житомирській області

Держгеонадра відкинула звинувачення в непрозорому продажу ліцензій на родовища
Фото: Макс Требухов

Держслужба геології і надр відкинула звинувачення в непрозорому продажу ліцензій на родовища, які озвучили учасники пікету під будівлею відомства 12 листопада. Вони заявили, що на аукціон не пустили власників інтелектуальної власності про родовища, і припустили, що так служба дерибанить надра.

Проте прес-служба Держгеонадр у коментарі LB.ua зазначає, що ситуація зовсім не така.

Олегівське родовище лабрадоритів (облицювальний камінь) у Житомирській області, через яке виник конфлікт, передано спеціальним дозволом фірмі "Укргранресурс" 2006 року. Компанія протягом п'яти років так і не заплатила за ліцензію, тому 2011 року дозвіл скасували. Держгеонадра зазначають, що з 2011-го по 2013-й жодних скарг із цього приводу від "Укргранресурс" не було. Коли Олегівське родовище виставили на новий аукціон, компанія почала активно подавати документи на отримання нових спецдозволів, але не взяла участь ні в одному з двох аукціонів (у липні та листопаді), які провело відомство.

Держгеонадра зазначає, що "Укргранресурс" дійсно має права на геологічну інформацію про це родовище, але переможець аукціону отримає не її, а ті дані, які були отримані ще в 70-ті роки.

Відомство також повідомило, що 20-річну ліцензію на видобуток лабрадоритів на Олегівська родовищі на аукціоні 12 листопада отримало ТОВ "Україна Капітал", яке має заплатити 1,156 мільйона гривень ("Укргранресурс" 2006 року купило її за 287 тисяч).

Крім того, на цьому аукціоні продали ще шість спеціальних дозволів, з яких найдорожчі - дві 20-річні ліцензії на геологічне вивчення з подальшим видобуванням нафти, газу та природного конденсату. Їх отримали ТОВ "Авантаж Енерго" (Беличівська площа в Чорнухінському районі Полтавської області, 3,4 мільйона гривень) і ТОВ "Слобожнафта" (Лосищанська ділянка в Роменському районі Сумської області, 3,2 мільйона гривень). Крім того, видано чотири дозволи на геологічне вивчення інших видів надр.

Держгеонадра наголошує, що аукціон був прозорим. На ньому були всі 12 підприємств, які подали заявки на участь. Крім того, на торгах були представники преси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram