ГоловнаЕкономікаДержава

Хоменко: створення СФР дозволить заощадити бюджетні кошти та посилити боротьбу з економзлочинністю

Фінансовій поліції вистачить 8-10 тисяч співробітників

Хоменко: створення СФР дозволить заощадити бюджетні кошти та посилити боротьбу з економзлочинністю
Фото: facebook.com/robotodavets

Перший заступник голови Державної фіскальної служби Володимир Хоменко заявив в інтерв'ю УНІАН, що в рамках нової реформи правоохоронних органів, необхідно створити Службу фінансових розслідувань, за якою слід закріпити функцію боротьби з економічною злочинністю.

За словами Хоменка, чисельність різних підрозділів, які стосуються боротьби з економічною злочинністю, сьогодні становить близько 20 тис. осіб. Для виконання цього завдання в рамках СФР достатньо буде 8-10 тис. співробітників. Заощаджені кошти можна буде витратити на підвищення соцгарантій і оплату праці.

Щодо побоювань з приводу створення фіскального "супероргана" в особі СФР, Хоменко зазначив, що такої загрози сьогодні не існує. "Вона була, коли за Віктора Януковича перетягуванням повноважень займалися Міністерство внутрішніх справ і Мінздох. Крім того, суперміністерством планувалося зробити Мінздох, який нині перетворено у ДФС. Тому створення СФР і підвищення його автономії, виглядатиме як роззброєння ДФС, а не навпаки. Систему слід будувати таким чином, щоб вона могла ефективно працювати роками і десятиліттями, і щоб вона не перебудовувалася під кожного керівника заново", - вважає Хоменко.

Чиновник додав, що на сьогоднішній день склалися оптимальні умови для проведення цієї реформи. Діє новий КПК, пройшла перша хвиля кадрового очищення, закінчилася низка виборів, влада матиме стабільну більшість в законодавчому органі. "Якщо упустити сьогодні цей унікальний момент, то потім буде набагато важче щось змінити. Крім того, кожен із зареєстрованих проектів податкової реформи передбачає зниження загальної кількості податків. Це означає, що збирати податки і боротися з економічною злочинністю треба буде значно ефективніше. Інакше буде діра в бюджеті. А для цього потрібна дієздатна, самостійна і принципова Служба фінансових розслідувань", - резюмував Хоменко.

Нагадаємо, що Службу фінансових розслідувань (так звану фінансову поліцію) мають створити на базі п'ятьох відомств: податкової міліції, управління з питань боротьби з організованою злочинністю МВС (в частині розслідування податкових порушень), управління з питань боротьби з економічними злочинами МВС, одного з підрозділів СБУ і Держфінінспекції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram