ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" зажадав запустити "великий реверс" газу зі Словаччини

Україна сподівається прибрати "Газпром" з посередників на українсько-словацькому кордоні

"Нафтогаз" зажадав запустити "великий реверс" газу зі Словаччини
Фото: money.cnn.com

"Нафтогаз" вважає, що договір між словацьким оператором ГТС Eustream і "Газпром експортом", який блокує "великий реверс" газу зі Словаччини, не відповідає Третьому енергопакету. Про це йдеться в заяві компанії.

Компанія повідомила, що, крім маршруту "Вояни-Ужгород", яким запустили "малий реверс" в обсязі до 10 млрд кубометрів на рік, є ще чотири інші газопроводи загальною потужністю близько 100 млрд кубометрів. Останніми роками вони завантажені російським газом у середньому на 55%. Україна не може використовувати вільні потужності цих газопроводів через договір, який підписали Eustream і "Газпром Експорт".

Угода призвело до того, що Україна фактично приймає газ у "Газпрому" на своєму східному кордоні і знову віддає його "Газпрому" на західному. "Не маючи прямих відносин з європейськими операторами, Україна позбавлена можливості використовувати сучасні технології торгівлі газом, поширені на європейському енергетичному ринку. Такий стан речей призводить до обмеження реверсних маршрутів і збільшення ціни газу для України. Нинішній контракт між Eustream і "Газпром експортом" не відповідає вимогам Третього енергопакету", - наполягає "Нафтогаз".

Щоб розблокувати "великий реверс", компанія "Укртрансгаз" (дочка "Нафтогазу") запропонувала Eustream підписати прямий договір об'єднання газотранспортних мереж. "Такі відносини не передбачають ні фінансових затрат, ні ухвалення нових законодавчих актів. Для цього потрібно тільки застосувати європейське законодавство на території ЄС", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, що

2013 року "Газпром" поставив в Україну 25,84 млрд кубометрів. Тобто для того, щоб отримати можливість повністю відмовитися від контрактів із "Газпромом", Україні потрібно знайти маршрут для постачання 15 млрд кубометрів на рік (з урахуванням 10 млрд кубометрів, які забезпечує "малий реверс", а також приблизно 1,5- 2,5 млрд кубів, які можна прокачати через Угорщину і Польщу).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram