ГоловнаЕкономікаДержава

Журналісти знайшли особняк одного з організаторів придбання "вишок Бойка"

Сергій Кацуба писав тендерну документацію скандальної угоди

У селі Хотянівка Вишгородського району Київської області добігає кінця будівництво маєтку народного депутата Сергія Кацуби - екс-заступника голови «Нафтогазу», куратора закупівлі так званих «вишок Бойка».

Про це йдеться у спільному розслідуванні "Радіо Свобода" і "Еспресо ТБ".

Величезний особняк виконано у вигляді палацу в стилі псевдобароко.

Відповідно до земельного кадастрового реєстру, ділянку оформлено на Наталю Кацубу - матір Сергія Кацуби. Господарі ще не заїхали, але будівництво вже завершено.

По сусідству з «палацом Кацуби» на відокремленій від села ділянці зведено два однакові будинки екс-голови "Нафтогазу" Євгена Бакуліна, оформлені на його дітей - доньку Світлану і сина Миколу.

Журналістам вдалося зняти маєтки нафтогазових ділків з води і з повітря (сушею доступу до них немає).

Сам Сергій Кацуба відмовився прокоментувати журналістам, як йому вдалося заробити на цей маєток.

Першу бурову вишку для видобутку нафти і газу з шельфу Чорного моря "Чорноморнафтогаз" закупив 2011 року. Журналісти ТВі і "Дзеркала тижня" довели, що закупівля відбувалася з майже подвійною переплатою - у виробника вона коштувала 250 мільйонів доларів, тоді як Україна купила її в підставної офшорної компанії за 400 мільйонів доларів. Журналісти ТВі знайшли директора цієї компанії, який повідомив, що не підписував контракту з "Чорноморнафтогазом", що його підпис під контрактом - підробка.

Тоді "Нафтогазом" керував Євген Бакулін, а куратором закупівлі бурових вишок були два брати - заступник Бакуліна Сергій Кацуба і член правління "Чорноморнафтогазу" Олександр Кацуба. У грудні 2012-го Сергій Кацуба в інтерв'ю телеканалу ТВі визнав, що безпосередньо писав тендерну документацію для закупівлі.

До так званого клану Кацуб входять Володимир Кацуба - народний депутат України, обрався від Партії регіонів; його старший син Сергій Кацуба, котрий обрався до парламенту через півроку після угоди з вишками; і молодший син Олександр Кацуба, який отримав посаду заступника голови "Нафтогазу" фактично від брата в спадщину, а за нової влади пішов на лікарняний, під час якого зіграв бучне весілля в передмісті Парижа - в резиденції Шато де Шантії.

Зараз Сергій Кацуба на позачергових виборах до Верховної Ради обирається в 92 окрузі в Узині, його батько Володимир Кацуба йде в парламент у 175 окрузі в Дергачах (Харківська область), а Євген Бакулін обирається в 106 окрузі в Сєвєродонецьку. Сам екс-міністр палива та енергетики Юрій Бойко, на честь якого в народі прозвали операцію придбання вишок, очолює виборчий список Опозиційного блоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram